Ezért rendelhették brüsszeli raportra Orbánt

Ahogy megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnököt szerdára brüsszeli fejmosásra rendelte Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője. A Népszava információi alapján több kényes téma is szóba kerülhet.

A kormányfőt a néppárti vezetőség azért hívta az EU székhelyére, hogy egyértelművé tegyék számára, melyek azok az uniós elvek és értékek, amelyeket az EPP tagjaként neki és a Fidesznek is tiszteletben kell tartania.

A lap névtelenséget kérő brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a találkozó pontos időpontja és napirendje még nem dőlt el, de várhatóan szóba kerülnek

  • a Közép-Európai Egyetem (CEU) sorsát és
  • a civil szervezetek működését meghatározó törvények, törvénytervezetek,
  • valamint a Fidesz tevékenységével kapcsolatos egyéb brüsszeli aggályok (valószínűleg a mértéktelen korrupció - a szerk.).

A Népszava úgy tudja, hogy Orbán meghívását már a parlamenti választások előtt tervbe vette a néppárti vezetőség, ám érthető okokból - az EP-frakciónak szüksége van a narancsos bólogató Jánosokra - nem kapkodták el a fejmosást.

Az Európai Néppárt elnöksége egyébként tavaly májusban már beszámoltatta a magyar kormányfőt a CEU-t és a nem-kormányzati szervezeteket célba vevő törvényekről, valamint az “Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányról.

Akkor ugyan Orbán Viktor tudtára adták, hogy nem tűrik az alapvető szabadságjogok korlátozását és a jogállam semmibevételét, beleértve az oktatás szabadságának és az egyetemi önállóságnak az eltiprását, és arra is felhívták a figyelmét, hogy megelégelték a kormány évek óta tartó EU-ellenes kampányát -

konkrét lépésekre azonban nem került sor.

Azóta azonban változott a helyzet, hiszen már a néppárti frakcióban is fölmerült, hogy meg kéne szabadulni az egyre kínosabb fideszes tagoktól.

Orbánék bennmaradási esélyeit pedig az sem javítja, hogy Daulék valószínűleg nem szívesen közösködnének egy olyan politikai erővel, mellyel szemben az EU bármikor bevetheti a rettegett hetes cikkelyt, és aminek égbekiáltó korrupciós ügyei új költségvetési és ellenőrzési szisztéma kidolgozására sarkallhatják az Európai Bizottságot.

Brüsszelbe rendelték Orbán Viktort

A Politico európai kiadásának naponta jelentkező hírlevele, a Brussels Playbook írja a legfontosabb hírei egyikeként, hogy az Európai Néppárt május elején tisztázó beszélgetésre hívta a magyar miniszterelnököt - írja a portál alapján a hvg.hu.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Balogh Gábor

Friss

1
1
sss
2019. Augusztus 21. | 18:55
Naivitás azt gondolni, hogy egy stabil gazdasági helyzetben, amelyben a német vállalati érdekek érvényesülni tudnak, a mindenkori német kormány nem reálpolitikai megfontolásokat fog szem előtt tartani. Vélemény.
Naivitás azt gondolni, hogy egy stabil gazdasági helyzetben, amelyben a német vállalati érdekek érvényesülni tudnak, a mindenkori német kormány nem reálpolitikai megfontolásokat fog szem előtt tartani. Vélemény.
Sokat hallunk és olvashatunk pejoratív értelemben a populizmusról anélkül, hogy a fogalmával tisztában lennénk, pedig a populizmus önmagában nem ördögtől való.