Cégtemető Orbán miniszterének lakásán

A fantomvállalkozások és vezetőik százmilliókkal tartoznak az államnak.

A rózsadombi Őzgida utcában álló sorházi lakás Orbán Viktor új miniszter asszonyának, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek tulajdonában áll. Az ide bejegyzett cégek döntő többsége zavaros körülmények között megszűnt vagy elköltözött az elmúlt egy-két évben – derítette ki a G7 gazdasági szakportál. Ellenőriztük, az Opten céginformációs rendszerében 65 vállalkozás szerepel vagy szerepelt ezen a címen, melyek jelentős része felszámolás vagy kényszertörlés alatt áll, valamint ez a hivatalos lakcíme is az új miniszternek.

A portál szerint a legtöbb ide bejegyzett vállalkozás Balogh Sándorhoz kötődik, akinek több, Afrikával foglalkozó alapítványa van. Részben az ő elgondolása alapján valósultak meg a nemzeti kereskedőházak, egyik szervezője volt a Budapest–Bamako Rallynak, és sok egyéb mellett a vizes vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója is. Cégbirodalma több száz vállalkozásból áll, ez az általa is „Balogh Familynek” nevezett háló. A vállalkozások zöme nem a legbékésebb módon szűnt meg: szinte kivétel nélkül felszámolással vagy kényszertörléssel vezették ki őket. A G7 több forrásból is úgy tudja, Balogh és Bártfai-Mager házastársak voltak, 26 éves fiuk és 22 éves lányuk együtt több mint tíz cégben voltak vezetők.

A Balogh Family meghatározott szereplői, cégvezetői között található Szerbin Éva, Szerbin Judit, Ringer Ferenc és Ringer Ferencné is, akik az áprilisi NAV-feketelista szerint több mint 10 millió forinttal tartoznak legalább 180 napja a költségvetésnek. Szerbin Éva és Ringer Ferencné azon a másik, 2016-os NAV-feketelistán is szerepel, akiknél nagy összegű megállapítást tett az adóhivatali ellenőrzés: előbbinél 200, utóbbinál 185 milliós adóhiányt állapítottak meg a revizorok.

Maga Balogh is érintett ilyen óriási adóhátralékkal: a Szlovákiában bejegyzett Balokomo s.r.o. révén (melynek kézbesítési megbízottja az előbb említett Szerbin Éva) tulajdonosa a korábban Afrika Holding Zrt. néven működött Entebbe Investnek. E vállalkozás ugyancsak szerepel a NAV-feketelistán, a cégadatbázis szerint 260 milliós adótartozása volt.

Egészen a közelmúltig, 2017. júliusig itt volt a székhelye a cégfelszámolásokkal foglalkozó Multi-Marketing Group Kft.-nek is, melynek tulajdonosa a Balogh Sándor Alapítvány, de a cégvezetők között ugyancsak megtalálható volt Szerbin Éva. A Multi-Marketing Group üzemelteti a cegshop.hu honlapot, az itt feltüntetett információk szerint

olyan vállalkozóknak nyújtanak segítséget, akik értékesíteni kívánják vállalatukat vagy befektetési lehetőségeket keresnek.

Mint írják, „diszkrét munkát” végeznek olyan ügyfeleknek, akiknek szükségtelenné, esetenként terhessé vált cégének eladása.

A lakásában működő céghálóról Bártfai-Mager annyit közölt, hogy az ingatlant 2004 és 2016 között egy könyvelőiroda használta, és a G7 ezzel kapcsolatos kérdéseire további információ nekik sem áll rendelkezésükre. Ez alapján a miniszter arról sem tudott, hogy saját gyerekei több céget is vezettek a lakásában. Balogh Sándor a G7 kérdéseire telefonon szintén egy könyvelőirodát emlegetett, később pedig azt írta, hogy 29 éve foglalkozik „egyebek mellett cégfelvásárlással”. A konkrét kérdésekre azonban írásban sem kívánt reagálni. A szűkszavú válaszhoz mindössze annyit tett hozzá, hogy „eddig is és ezután is betartja a jogszabályokat, amennyiben bármelyik hatóság szabálytalanságot tár fel, áll a vizsgálat elé, és az esetleg feltárt hiányosságot azonnal javítják”.

Balogh Sándort Seszták Miklós volt miniszterhez közelálló személynek tartják. A vizes vb szervezőbizottságának elnöke Seszták volt, de az eseményt szervező Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója, gyakorlatilag vezetője Balogh. A G7 forrásai közül egyik Baloghot egyenesen Seszták helytartójaként jellemezte. Az üzletember próbálta meg letárgyalni a szerződött szállodákkal azt is, hogy a szervezőknek ne kelljen kifizetnie a lefoglalt, de a pontatlan előzetes becslések miatt üresen álló szobákat. Ezek során az egyeztetések során állítólag jelezte, hogy a pénz visszakérése nem a saját ötlete volt, felülről kapott rá felkérést.

Seszták Miklós ugyancsak érintett volt cégfantomizálásban, ez róla minisztersége elején derült ki.

Kamucégek százait jegyeztette be Seszták Miklós

Seszták Miklós, az új fejlesztési miniszter évekig volt részese olyan vállalkozásoknak, melyek rendre cégtemetőkben végezték. A társaságok cégbíróságokon fellelhető dokumentumaiba szúrópróbaszerűen belepillantva az látszik, hogy az egy kaptafára alapított cégek bejegyzésénél közreműködő jogász rendre Seszták Miklós volt. Gagarin utca 22., Litki út 18. és Somogyi Rezső utca 1.