A héten tutira nem szavaznak Soros Györgyről, össze sem ül a parlament

Gyanúsan nagy a csend.

Gyanúsan nagy a csend a magyar Országgyűlés háza táján. A múlt héten például egyáltalán nem volt plenáris ülés, és a parlament.hu-n elérhető információk sem arra mutattak, hogy a következő öt napban mozgolódnának a képviselők.

Ez - legalábbis elméleti szinten - azért is fontos kérdés, mert Orbán Viktor megígérte, hogy még nyáron elfogadják a Stop Soros törvénycsomagot, illetőleg a T. Ház szavazni fog az alaptörvény-módosításról is.

Sőt, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón már egyesen arról beszélt, hogy mivel a kormány célja a bevándorlás megállítása, ezért már kedden a képviselők elé kerülhetnek a javaslatok, és azokról már a héten tárgyalhat is a parlament.

De vajon mikor?

Kérdésünkre a választ az Országház Sajtóirodája adta meg, legalábbis részben. Ugyanis csak annyit tudtak közölni, hogy mikor nem fognak szavazni a Stop Sorosról:

ezen a héten biztosan nem lesz plenáris ülés.

A jövő héti programról a május 31-én összeülő Házbizottság fog dönteni.

Pedig nemcsak a bevándorlás megállítása miatt lenne illendő sietni, hiszen június 14-én kezdetét veszi a labdarúgó-világbajnokság Oroszországban, és nehezen hihető, hogy Orbán Viktor a Stop Sorossal akar majd foglalkozni azokban a kitüntetett napokban.

(Zárójelben: persze az is lehet, hogy az időhúzásra a kényszer viszi rá a Fideszt, gondoljunk csak a CDU által megfogalmazott feltételekre).

A CEU és a Stop Soros - ez az ára a néppárti tagság megőrzésének?

A német kereszténydemokrata és konzervatív CDU 2 pontos követelést fogalmazott meg a Fidesz irányába, amennyiben Orbán Viktor továbbra is fent szeretné tartani a tagságát az Európai Néppártban.Ezt egy német, egyébként inkább baloldalinak mondható lap, a Tagesspiegel szivárogtatta ki még vasárnap. Eszerint a kormányzat

(Borító- és címlapkép: Egyeztetés Orbán Viktor és Gulyás Gergely között a Parlamentben - fotó: Béli Balázs / Alfahír)