Több mint fél hónapra lezárják a Bem rakpartot a zajos és tök fölösleges légi parádé miatt

A főváros egy lakás árát sem kapja cserébe. Megéri?

Az Index információi szerint mindössze 12,9 millió forint közterület-használati díjat kell fizetnie a Hungaroring Sport Zrt.-nek azért, hogy a Red Bull Air Race miatt szombattól 20 napra ellehetetleníthessék a Bem rakpart közlekedését.

A portál a fővárosi önkormányzattól szerette volna megtudni: miért épp tanítási időben zárják le a rakpartot, miért ilyen sok időre és mégis mennyiért?

Az első két kérdéssel a szervező Hungaroring Sport Zrt.-hez hajtották őket, akiknek közterület-használat kérelmét a Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság egyhangúlag fogadta el.

Valamelyest jó hír, hogy teljes lezárásra elvileg csak próbanapokon és versenynapokon kell számítani, az alábbiak szerint:

  • június 21-én 12 órától 15 óráig,
  • június 22-én 9 órától 15 óráig,
  • június 23-án 9:30-tól 17:30-ig,
  • június 24-én 9:45-től 16 óráig.

Az eddigi évek és a Vizes Vb tapasztalataiból kiindulva azonban a budapesti autósok örülhetnek, ha tényleg ez lesz a menetrend, a gyalogosok és a biciklisek pedig garantáltan a kerülgethetik majd a sok-sok, sétányra, bringaútra egyaránt rálógó kordont, kerítést, táblát, konténert, vezetéket és egyéb bizbaszt, amit csak széjjel lehet hagyni egy hasonló sportesemény szervezése közben.

Tarlós István főpolgármester az Indexnek úgy nyilatkozott, nem tudott a bizottsági döntésről, és első pillantásra nem is tartja túl jó ötletnek a hosszú lezárást - nem mintha ez bármit változtatna a dolgon.