A török hatóságok még a választás előtt lesitteltek 6 embert

Sértegették Erdogant.

Recep Tayyip Erdogan elnöki irodája eddig

több mint 2000 esetben indított pert hasonló ügyekben török állampolgárok - köztük iskolás gyerekek - ellen.

Igaz, ezek jelentős részében a 2016-os bukott puccskísérlet után ejtették a vádat.

Az elnöki hivatal viszont továbbra is éberen figyeli a török elnököt érő dehonesztáló kijelentéseket, és eljárást indít azok ellen, akiket azon kap, hogy szidalmazzák Erdogant.

A vasárnapi választás előtt és a mai nap folyamán is különös éberséggel figyelik az ellenzéki véleményeket megfogalmazókat, hiszen a tét nem kicsi:

Törökország ma dönt arról, hogy a végrehajtó hatalom az elnök kezébe kerül-e, és az ország átáll-e a prezidenciális rendszerre.

Az előrejelzések szerint Erdogan számíthat arra, hogy keresztül tudja vinni az elképzeléseit, az egyetlen kérdés az, hogy sikerül-e az első fordulóban diadalt aratnia a választásokon.

Ma választ Törökország

A szavazásra jogosultak helyi idő szerint reggel 8 órától 17 óráig járulhatnak az urnákhoz.Az államfőválasztáson hat jelölt indul, a parlamentin nyolc párt és a néhányuk által alkotott, két ellentétes pártszövetség.A Legfőbb Választási Tanács (YSK) első részeredményei helyi idő szerint 18 órától várhatók.A török hatóságok 59 millió 391 ezer 328 választópolgárt vettek nyilvántartásba, 56 millió 342 ezer 263-at belföldön, 3 millió 49 ezer 65-öt pedig külföldön.