Szobafestő-mázoló lett Schmidt Máriából a lemeszelt Dózsa–Pruck-falon

Nem maradt sokáig fehéren az a házfal, amelyről bíróság mondta ki: 1956-os installációjukon Schmidt Máriáék állításával szemben nem Dózsa László, hanem Pruck Pál szerepelt. A kétfarkúak egy graffitivel hívták fel a figyelmet a kormányzati önteltségre.

Egy teddyhengeres Schmidt Mária-graffiti jelent meg azon a fehér falon, amelyen korábban a Pruck Pált ábrázoló 1956-os falfestmény díszelgett. Csakhogy a felirat szerint az Dózsa László lett volna, és az 56-os emlékév fő szervezői, élükön Schmidt Máriával kötötték az ebet a karóhoz. Pruck rokonai végül perre vitték az ügyet. A bíróság május végén kimondta: a fotón Pruck Pál látható, és bocsánatkérésre, valamint kegyeleti jog megsértése miatt sérelemdíj és perköltség megfizetésére kötelezték Schmidt Máriáékat.

Schmidt Máriáék bukták a Pruck-pert

Az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára állami megbízásból készítettek plakátokat, nem sokkal később robbant a fotóbotrány, ki szerepel a képen? A felirat és Schmidték szerint Dózsa László, mások szerint a 2000-ben elhunyt Pruck Pál.

Schmidték azonban ízléstelen megoldást választottak: a név kijavítása helyett egész egyszerűen fehérre festették az egész falat, vele együtt a Kossuth-nóta 1956-ban is aktuális két sorával

Éljen a magyar szabadság!

Éljen a haza!

Ne éljen a magyar szabadság és a haza, ha nem Schmidt Máriának van igaza

A 444 számolt be róla, hogy a Schmidt Mária vezette közalapítvány ahelyett, hogy meghajolt volna a májusi bírósági döntés előtt, és az ítélet értelmében Dózsa László nevét átjavította volna Pruck Pálra a férfit ábrázoló egész falas festményen, inkább az egészet lemázoltatta fehérre, mintha mi sem történt volna.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt pedig megtrollkodta Pruck Pál lemeszelését, és egy teddyhengeres Schmidt Máriával adott fricskát a kormányzati gőgnek. Egyúttal visszafestették a Kossuth-nóta sorait is, ám abból a „szabadság” szót kihagyták.

A trollkodásairól ismert viccpártnak nem ez az első ilyen akciója, az elmúlt héten Thomas, a gőzmozdonyon ülő Orbán Viktorok tűntek fel több házfalon, sőt már Prágában is!

Megkezdte európai turnéját Orbán és Thomas, a gőzmozdony?

A stencilről először sokan azt hitték, hogy a híres amerikai művész, Banksy alkotása, de később kiderült, hogy a Kétfarkú Kutya Párt akciója volt.Nem sokkal később a közteresek le is festették az egész falat.Most a HírTV arról számolt be, hogy a graffit már Prágában is felfedezték, kérdés, hogy a cseh köztereseket mennyire zavarja majd az alkotás, és várható-e újabb európai városokban a megjelenése.