Putyin és Trump már találkoztak Vietnamban, de az amerikaiak nem tudják, hogy mi legyen

Dumáljunk vagy ne?

A két elnök a protokollfotózás alkalmából, vietnami népviseletben találkozott egymással, kezet fogtak és néhány szót is váltottak. Ezt követően a csoportkép-beállításon Trump Putyin jobbján foglalt helyet, majd a szertartás végén, mielőtt a APEC-vezetők átvonultak egy közös fogadásra, megérintette az orosz vezető vállát.

Putyin és Trump pénteken érkezett Danangba. Kérdésessé vált, hogy az APEC-csúcsot felhasználják-e kétoldalú eszmecserére, mert a Fehér Ház szóvivője a nap folyamán közölte, hogy hivatalos találkozó nem szerepel a napirenden.

Szervezkedés

A protokollszolgálatok tovább egyeztetnek Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök találkozójának lehetőségéről - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken a vietnami Danangban.

"A protokollszolgálatok vonalán tovább folyik az egyeztetés. A helyzet egyelőre nem világos. Amerikai kollégáinktól ellentmondó információk érkeznek"

 - idézte a TASZSZ hírügynökség a szóvivőt.

"Így vagy úgy, de a találkozó (...) létrejön"

 - tette hozzá Peszkov, hozzátéve, hogy az orosz fél "türelmesen dolgozik" az ügyön.

"Forduljanak az amerikaiakhoz, mert mi erről a témáról nem nyilatkozunk. Hallottuk Trump amerikai elnök kívánságát, hogy találkozna Putyinnal, amit maga Trump mondott el. Tőlük kérdezzék meg, hogy mit mond a többi bürokratája"

 - nyilatkozott  a Rosszija 24 hírtelevíziónak Danangban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejátszása szerint. 

Jurij Usakov, Putyin elnök külpolitikai tanácsadója, ugyancsak az APEC-csúcs helyszínén igennel válaszolt az újságíróknak arra a kérdésére, hogy találkozhat-e egymással a két elnök.

"A vezetők együtt lesznek egy térben" - mondta, és ő is megjegyezte, hogy amerikai részről

"ellentmondásos, egyelőre nem értelmezhető"

jelzések érkeznek. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint pénteken Danangban Trump két olyan fórumot is kihagyott, amelyen találkozhatott volna Putyinnal. 

A nap folyamán korábban az ABC amerikai televízió Susan Sandersre, a Fehér Ház szóvivőjére hivatkozva azt jelentette, hogy egy rövid találkozó létrejötte "teljesen lehetséges", de hivatalos tárgyalást nem rendeznek.

"Tény, hogy egy helyszínen lesznek. Az, hogy összefutnak és köszönnek egymásnak, lehetséges és valószínű, de tervezett, hivatalos találkozó közöttük nem szerepel a napirenden, és nem is számítunk arra, hogy lesz ilyen"

 - idézte a Bloomberg amerikai hírügynökség az ABC-vel egybehangzóan Sanderst.

A Fehér Ház szóvivője Trump zsúfolt programjával indokolta, hogy nem lesz hivatalos tárgyalás. Ezt megelőzően Michael Anton, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közölte, hogy nem született végleges döntés a találkozóról, Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pedig Pekingben nyilatkozva nem erősítette meg a külön megrendezendő tanácskozás tényét.

Maga az ázsiai körutazáson tartózkodó Trump két alkalommal is jelezte, hogy találkozna Putyinnal, és megvitatná vele Észak-Korea, Szíria és Ukrajna kérdését.

Usakov csütörtökön azt közölte, hogy Putyin és Trump pénteken találkozik Danangban. Hozzátette, még nem született döntés arról, hogy a két elnök között lesz-e hivatalos megbeszélés az APEC-csúcson. Lavrov szerdán bejelentette, hogy Putyin kész találkozni Trumppal.

Trump és Putyin számos alkalommal lépett már telefonon kapcsolatba, de személyesen eddig csak július 7-én, a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján találkoztak. Az akkori tanácskozásuk két és egynegyed órán át tartott.