Valódi védelmet és biztonságot a diákmunkásoknak!

Jobbik: szigorítsa a kormány az ellenőrzéseket és biztosítson ingyenes jogsegélyszolgálatot a diákmunkásoknak.

A Jobbik, a fiatalok pártjaként felszólítja a kormányt, hogy ne politikai haszonszerzés céljából foglalkozzon a diákmunkásokat érintő súlyos visszaélésekkel, mint ahogyan az megmutatkozott a diákmunkásokat kihasználó Czeglédy Csaba ügyében is. Ne érdekből folytasson érdekképviseletet, hanem tegyen határozott lépéseket a diákmunka kifehérítése és a visszaélések megszüntetése érdekében! - olvasható az ellenzéki párt szombati közleményében.

Emlékeztetnek: noha csaknem kétszázezer fő az évente foglalkoztatott diákmunkások létszáma, mégis számos helyen kihasználják őket, elmaradnak a bérek, juttatások, és gyakran senki sem foglalkozik a problémákkal és panaszokkal.

"A Jobbik évek óta felhívja ezekre a figyelmet és szorgalmazzuk azt, hogy orvosolják ezeket a problémákat, a kormány azonban mégsem tett semmi érdemit."

Mint írják: a diákmunka, különösen most a nyári időszakban nagyon sok fiatal számára az egyetlen lehetőség a tanulmányi, lakhatási, önfenntartási költségeik fedezésére, vagy épp a családjuk támogatására.

"Éppen ezért a Jobbik a leghatározottabban kiáll a diákmunkások érdekét szolgáló jogbiztonság, valamint a méltó körülmények biztosítása mellett. Ennek jegyében felszólítjuk a kormányt, hogy a visszaélések felszámolása érdekében szigorítsák az ellenőrzéseket, biztosítsanak ingyenes jogsegély-szolgálatot a diákmunkások számára, és zárják ki az adó- és járulékkedvezményt biztosító rendszerből a diákok jogait súlyosan megsértő munkahelyeket, valamint diákszövetkezeteket."

- áll a Farkas Gergely, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke által jegyzett közleményben.

Felértékelődött a diákmunka a munkaerőhiány miatt

Kifejtette: jellemző, hogy a cégek hosszabb távon is számolnak a diákokkal, bár inkább a nagyobb vállalatok fordítanak figyelmet erre, és vezetnek be tudatosan gyakornoki programokat. Hegedűs Csaba hangsúlyozta: fontos, hogy megbízható iskolaszövetkezet legyen a foglalkoztató, a fiataloknak érdemes alaposan utánanézniük, hogy melyik szövetkezetnél regisztrálnak.