Vona Gábor: „ma már azt gondolom, hogy vissza kellett volna ütni”

Semmilyen hatással nem volt rá Orbán Viktor.

Vona Gábor a Jobbik Ifjúsági Tagozat hagyományos nyári táborán vállalt először nyilvános szereplést az áprilisi választások után, ennek megfelelően számos kérdésre kellett választ adnia a korábbi pártelnöknek, így a kudarc okairól, valamint a Mi hazánk-féle fideszes beavatkozási kísérletről is szót ejtettek a beszélgetés során, viszont a személyes jövőjét firtató kérésekről nem kívánt beszélni Vona Gábor, mert ennek véleménye szerint még nem jött el az ideje.

Véleményem szerint megindító képpel kezdte előadását a pártelnök (július van, ennyi szubjektív könnyedség belefér), a Gyűrűk ura legendás jelenetét hozta fel példaként az április 8-ai választásokkal kapcsolatban, mint mondta, ott volt a Helm-szurdokban, de nem jelent meg Gandalf.

Így kellett volna lennie

Vona Gábor egyébként a választási eredményt elsősorban logisztikai vereségnek tartja, és szerinte nem a Jobbik stratégiája veszített áprilisban. A Fidesz olyan embereket tudott mozgósítani, akikről ezt az aktivitást nem lehetett korábban feltételezni. Ezzel a felkészületlenséggel magyarázta azt is, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak minden szavazókörbe számlálókat delegálni, pedig a Jobbik a végén már „vakon” vette fel az embereket.

Ugyanakkor az is egy megválaszolandó kérdés, hogy lehet-e tisztességesen választást nyerni Magyarországon.

„El kell ismernünk, hogy Orbán Viktor jobban ismerte a magyar társadalmat nálunk, mi idealizáltuk őket”

- fogalmazott Vona Gábor, aki ezt azzal magyarázta, hogy a Jobbik az a párt, amelyik a legjobban szereti Magyarországot.

„Úgy éreztem, mintha elvették volna a hazámat” - boncolgatta tovább az áprilisi eredményeket, azzal a kiegészítéssel, hogy több történt akkor egy sima választási vereségnél, úgy látja, hogy ezután már csak procedurális választások lesznek, ez volt az utolsó, aminek valós tétje volt. Abban is biztos, hogy ez a rendszer meg fog bukni, de szerinte ez nem választások útján fog megtörténni, sokkal inkább függ külső folyamatoktól.

Szintén érzékletes volt Vona Gábortól, mely szerint Orbán Viktor egy Horthy-Kádár mixet nyújtott át a magyar társadalomnak, amely azt elfogadta, és meg is itta.

Kapott kérdést arról is, hogy milyen hibákat követett el a kampány során.

„Hajlandó vagyok a saját hibáimmal szembenézni, de nagyon tiszta a lelkiismeretem. Annak ellenére, amit át kellett élnem az utolsó 2 évben, ember maradtam, ez egy nagy dolog”

- fogalmazott, hozzátéve, hogy nem volt elég erős, viszont túlságosan is jóhiszemű volt a kampány során.

„Ma már azt gondolom, hogy vissza kellett volna ütni”

- közölte. Felidézte, még a választásokat megelőzően arra bátorította őt valaki, hogy használjon fel egy kormánypárti politikust homoszexuális kapcsolatával kompromittáló anyagot, de ő ezt visszautasította, mert a családi életet most nem vonná be a politikai küzdelembe.

Saját hibájának tartja egyébiránt azt, hogy kevesebbet foglalkozott a Jobbikkal, mint párttal, mert úgy érezte, hogy neki a társadalmat kell megszólítania.

„Meg kellett volna veregetnem a katonáim vállát.”

Természetesen szóba került a jelenlegi hazai belpolitika is. Vona Gábor szerint az MSZP jelenléte inkább csak árt, és komoly akadálya annak, hogy megvalósuljon egy ellenzéki politika a Fidesszel szemben. Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy kár rá áldozni egy mondatot is. Azt viszont továbbra is fenntartja, hogy a Jobbiknak és az LMP-nek van egymással keresnivalója. Ugyanakkor azt viszont nem gondolja, hogy a Momentum le tudná most írni 10 mondattal, hogyan tenné jobbá az országot.

A Jobbik vezető ellenzéki helyzete viszont nem változott. Vona Gábort a rendezvény helyszínén most is a Pesti Srácok „újságírói” fogadták, „és a stílus sem változott”. A politikus ezzel kapcsolatban elmondta, a választások után egyből szembetalálkoztak két beavatkozási kísérlettel is, amelynek az volt a célja, hogy a Fidesz a baloldalhoz hasonló látszatellenzéki pártot csináljon a Jobbikból. „A Mi hazánk erről szólt” - jelentette ki.

„Voltak hibák, de ne akarjuk élve boncolni a Jobbikot!” - jelentette ki.

Szintén kérdés volt a bizonytalan szavazók megszólítása is. Vona Gábor ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „a Fidesz nem szólított meg embereket, hanem elvitte őket szavazni”. Arról beszélt, hogy nem a migráció témája volt a kulcs, hanem a fideszes polgármesterek, akik a kistelepüléseken élet és halál urai, és miattuk

„olyan emberek mentek el választani, akik azt sem tudják, melyik párt mi fán terem”.

A migrációs válság kapcsán még megjegyezte, bár a probléma valós, a Fidesz célja nem az volt, hogy megvédje Magyarországot, hanem az, hogy az emberek féljenek.

„Szoros összefüggés van az alaptörvény-módosítás és Terry Black között”

- utalt arra Vona Gábor, hogy a 2015-ös sikertelen alaptörvény-módosítási kísérlet után kezdődött meg a személyét érintő dühödt támadás.

„Én vállalom, hogy változtam, és erre büszke vagyok”

- magyarázta a politikus, aki szerint Orbán Viktor viszont az országot a saját képére formálja. Egy olyan jelegű mentális, pszichés törés következett be a miniszterelnöknél, amit kezelni kellene, és ami beteríti az országot, és most már olyan dolgokat fogadunk el, amit 10 évvel ezelőtt nem tudtunk volna elképzelni. Vona Gábor meglátása szerint a 2002-es vereség után Orbán Viktor arra jutott, hogy Magyarországot uralni kell.

Vona Gábor beszélt a polgári körös múltjáról is.

„Ültem, és azon gondolkodtam, hogy miért nem jön be nekem ez a faszi. Semmilyen hatással nem volt rám”

- idézte fel első találkozását Orbán Viktorral.

(Címlap- és borítókép: Béli Balázs / Alfahír)