Gyógyszerszállító hajót térített el az izraeli haditengerészet

Gázába tartó segélyszállító hajót tartóztatott fel Izrael haditengerészete vasárnap - közölte a zsidó állam hadserege.

A hajón a Freedom Flotilla Coalition (Szabad Flotilla Koalíciója) nevű, palesztinbarát és iszlám jótékonysági szervezeteket tömörítő csoportosulás 14 aktivistája tartózkodott és 100 doboz egészségügyi segélyt szállított Gázának - közölte maga a szervezet a Twitter mikroblogon közzétett üzenetében. Ebben arról is írt, hogy Izrael a hajót "eltérítette".

A hajóval európai, amerikai, izraeli és malajziai aktivisták próbálták elérni az izraeli blokád alatt lévő Gázai övezetet.

Az izraeli hadsereg közölte, az utasokat figyelmeztették arra, hogy "megsértették a törvényes tengeri blokádot", a feltartóztatás "különösebb események nélkül" ment végbe, a hajót pedig egy izraeli kikötőbe irányították át. A hadsereg megjegyezte azt is, hogy a humanitárius segélyeket az övezetbe más úton is el lehet juttatni, mint a blokádon keresztül.

A Freedom Flotilla Coalition szerint a hajón szállított segélyek bár csekély, de fontos segítség a gázai embereknek a fokozatosan romló egészségügyi helyzetben. A szervezet szerint erre hosszú távon az egyetlen megoldás a blokád feloldása.

Az izraeli hatóságok azóta tartják blokád alatt a keskeny tengerparti övezetet, hogy 2007-ben a Hamász kiszorította a Palesztin Hatóságot a Gázai övezetből, és átvette annak irányítását. A blokád értelmében az izraeli hatóságok ellenőrzik az övezetbe tartókat és az onnan kiutazókat, valamint egyes áruk - egyebek között a gyógyszerek és az üzemanyag - forgalmát a térségen keresztül.

Izrael mellett Egyiptom is blokádot tart fenn az övezettel szemben, ugyancsak a Hamász hatalomra kerülése óta zárva tartja átkelőit a zónába, és csak olykor-olykor nyitja meg őket.

Az utóbbi években több alkalommal is megpróbálták áttörni az izraeli tengeri blokádot, a legsúlyosabb eset 2010-ben volt, amikor kilenc török állampolgár vesztette életét egy hajó feltartóztatásakor. A történtek miatt súlyosan megromlottak Ankara és Jeruzsálem kapcsolatai.

Forrás
MTI