Folyamatosan nő a genovai viaduktkatasztrófa áldozatainak száma (Frissítve!)

Leomlott egy viadukt 200 méteres szakasza az olaszországi Genova közelében. Az első hírek szerint tizenegy, frissebb, hivatalos közlések szerint már 22 ember vesztette életét. Este fél hat előtt a mentésben részt vevő tűzoltók azonban már 35 áldozatról számoltak be.

Leszakadt az A10-es olaszországi autópálya ’60-as években épült hídjának egy 200 méteres szakasza. A hídelemeket tartó pillon megrogyott, majd a 40 méteres mélybe zuhant.

Egy szemtanú azt mondta: először az egyik, 90 méter magas oszlop (pilon) omlott le, aztán maga a híd is. Egy Olaszországban dolgozó újságíró azt twittelte, hogy a híd 200 méteres szakasza omlott le, és legalább 8 autó van a romok alatt. Az olasz sajtónak egy szemtanú azt mondta: 10 körüli autó ment éppen a hídon, amikor az összeomlott. Több teherautó a viadukt alatt futó Polcevera folyóba zuhant. A tűzoltók hivatalos közlése szerint mintegy húsz jármű érintett a balesetben (ez nem azt jelenti, hogy ennyi zuhant le a hídról) – írja az Index.

A hídnak ezen része alatt vasúti sínek húzódnak, valamint üzemi terület fekszik. Az olasz sajtó azt valószínűsíti, hogy a tragédiát a viadukt szerkezeti hibája okozta, de a katasztrófában szerepe lehetett annak is, hogy hirtelen erős vihar csapott le a környékre.

Frissítés

Legkevesebb 22 halottja van a keddi genovai hídomlásnak – közölte délután Edoardo Rixi olasz közlekedésügyi miniszter a tragédia helyszínéről közvetített tévéinterjúban. „Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen fontos hidat úgy építsenek meg, hogy ilyen omlás történhet". A híd középső szakasz szakadt le” – mondta Rixi a Skyews24 tévének.

A balesetnek a legfrissebb közlések szerint a 22 halotton, kívül nyolc sérültje is van.

A hatóságok attól tartanak, hogy mind a halottak, mind a sérültek száma tovább növekedhet.

Áder János is részvétet nyilvánított

Részvéttáviratot küldött kedden Áder János köztársasági elnök Sergio Mattarella olasz államfőnek a Genovánál történt katasztrófa miatt. A Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott levél szerint Áder János mély megrendüléssel értesült a tragédiáról, amely számos emberéletet követelt. Az államfő őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki olasz kollégájának és az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felgyógyulást kívánt.

Európai vezetők reakciói

Emmanuel Macron francia elnök – aki jelenleg Franciaország déli részén lévő elnöki rezidenciában tartózkodik – telefonon beszélt Giuseppe Conte olasz kormányfővel, Twitter-üzenetben felajánlotta országa segítségét a mentésben, továbbá részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

Részvétét tolmácsolta az áldozatok hozzátartozóinak, illetve az olasz vezetőknek Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton