A városliget az új vizes vb (sokadik fejezet)

Több mint 300 millióval drágul a Magyar Zene Háza tervezése.

740 millió helyett több mint 1 milliárd forintba fog kerülni a Magyar Zene Háza tervezése. A tokiói Sou Fujimoto Architects Inc. az uniós közbeszerzési értesítő ma megjelent számából kiderül,

az energetikai rendszer áttervezésében történt alapadat változtatás miatt a gépészet áttervezéséhez (…) hosszabb tervezési idő szükséges.

Az áttervezés két díjtételt érint, a tervezési szerződés szerint egy 39,6 millió és egy 271,6 millió forintos áttervezési díjjal emelkedik meg a „sajtház” építészeti és szakági tervezése. A konkrét plusz feladatok a hirdetményből nem derülnek ki.

Hamarosan elkezdik építeni a Magyar Zene Házát a Városligetben

Augusztus végéig megkezdődik a japán építész, Fudzsimoto Szu által tervezett Magyar Zene Háza építése a Liget Budapest projekt keretében. Tudjuk, ez az az objektum, ami úgy fest, mintha egy bilit lefedtek volna egy méretes ementáli sajttal. Az épület legkorábban valamikor 2020-ban készül el.

A Magyar Zene Házánál az Orbán-kormány arra már nem fordított gondot, hogy valóban magyar megvalósítás legyen: a japán tervezőiroda mellett a kivitelezésben a Fidesz-közeli Magyar Építő Zrt. egyik alvállalkozója a német érdekeltségű Bauer Magyarország Kft. lesz. Az immár 1 milliárd forintfölé duzzadt tervezési díj mellett a kivitelezésre jelen álláspont szerint 17,5 milliárd forintot szánnak.

17,5 milliárdos ajánlattal nyerték el a Magyar Zene Háza kivitelezését

A Fidesz-közeli Magyar Építő Zrt. nyerte el a városligeti Magyar Zene Háza generálkivitelezési munkáit - derül ki az uniós közbeszerzési értesítő ma megjelent számából. A Városliget-projekthez kapcsolódó beruházást a nyertes 17 milliárd 499 millió 738 ezer 958 forintos ajánlattal vitték el, a Magyar Építőn kívül pályázott még a ZÁÉV (18,4 milliárd forint) és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.

Áttervezés a Városliget Projekt esetében nem először fordul elő. Legutóbb két hete számoltunk be arról, az ugyancsak Fidesz-közeli Épkar Zrt. által felújítandó Olof Palme Ház tervezése is harmadával (82 millióról 122 millióra) drágult.

A Városliget az új vizes vb: ma 40 millióval drágult

Az Olof Palme ház energiaellátása, hűtési-fűtési rendszere mellett a belsőépítészeti munkák is változnak. Emiatt 82 millió helyett 122 millió forint lesz a tervezőiroda díja. Ezt - az indoklás szerint - az ajánlatkérő Városliget Zrt. „kellő gondossággal eljárva" sem láthatta előre.