Ellenzékből még simán elítélte volna magát a Fidesz oktatásügyben

Versenyképességünk sírját ássa a kormány az oktatási rendszerünk züllesztésével – fogalmazott szerdai közleményében Ander Balázs, az oktatási bizottság alelnöke és Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Mint a két ellenzéki politikus fogalmazott, a KSH adataiból világosan kiderül, hogy a Fidesz oktatáspolitikája területileg is szétszaggatja az országot, hiszen a legszegényebb vidékekről még nehezebb lett bejutni a felsőoktatásba.

„Ezzel az Orbán-kormány a XXI. századi versenyképességünk sírját ássa. Orbán Viktor a 2010-es választások előtt, amikor balliberális ellenfeleinek oktatási rendszerét kritizálta, még úgy fogalmazott: egy olyan társadalmi helyzetű embernek, amilyen gyerekként ő volt, sokkal nehezebb ma az egyetemig eljutnia, mint a rendszerváltás előtti időszakban.”

A valóság az, hogy 2018-ban sincsenek jobb lehetőségei egy szegény családban született fiatalnak – vélik a jobbikosok, akik szerint a helyzet semmit sem javult az elmúlt évek alatt, sőt a fideszes oktatáspolitika még a saját korábban hangoztatott elveit is szemen köpi.

A gyerekes családok 42 százaléka létminimum alatt él. Nekik a fideszes iskolaügy mottója így szól: “ahová születtél, ott is maradsz”. A 25-64 év közötti diplomások 24 százalékos arányát tekintve sereghajtók vagyunk az OECD államok között – írták.

A Jobbik csakis olyan oktatáspolitikát tud elképzelni, amelyik a szabad, kiművelt emberfőkben látja egy igazságos társadalom megteremtésének lehetőségét. „Emellett mindig is elkötelezettek voltunk a társadalmi mobilizáció mellett. Alapelvünk, hogy ne a család pénzügyi helyzete határozza meg a továbbtanulás lehetőségét, hanem a tudása, tehetsége, szorgalma.”

A Jobbik szerint a jelenleginél nagyságrendekkel több állami forrást kell belefektetni az oktatási rendszerbe, hogy versenyképes tudást biztosítsunk korszerű körülmények között az ország minden részében, az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számát pedig a kormánnyal ellentétben nem csökkentenék.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
sss
2019. november 17. | 14:40
Varga-Damm Andrea szerint a kormány egy olyan vörös vonalat lépne át ezzel a változtatással, amelyet nem lenne szabad.
1
sss
2019. november 17. | 08:54
„Ezt most végre meg kell beszélnünk! […] Te is érzed: ami most közöttünk történik, már nem a régi.”
sss
2019. november 17. | 14:33
A szegényeknek szentelt egyházi világnapot Ferenc pápa három éve vezette be.
sss
2019. november 17. | 13:54
A miniszterelnök „kellően szerény” beszédet tartott Prágában.
Varga-Damm Andrea szerint a kormány egy olyan vörös vonalat lépne át ezzel a változtatással, amelyet nem lenne szabad.
„Ezt most végre meg kell beszélnünk! […] Te is érzed: ami most közöttünk történik, már nem a régi.”
Letaglózó, de szórakoztató rock ünnep.
Brenner Koloman szükségesnek tartja, hogy erre a területre fordítsák a nemzeti össztermék 6 százalékát, de lehetőség szerint inkább 8 százalékát.