Tiborczék kedvéért most egy szecessziós palotát belezhetnek ki

A nemzet vejének cége hotelt kíván építeni.

Az 1910-13 között épült szecessziós épület az egykori Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Rt., a későbbi MAHART székháza volt. Az épület belseje meglepően épen megmaradt, egyedi kialakításában minden a hajózásra emlékeztet: a csillárok hajókerék alakúak, a lépcsőkorlátok pedig hajókorlátot imitálnak, gyönyörű ólomablakok díszítik. Az épület védett, az Országos Építésügyi Nyilvántartás szerint műemlék. Az eddig irodaként működő épület ma már üres.

Már egy ideje tudható, hotelt álmodott ide Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezére és Tiborcz István miniszterelnöki vő, egykori Elios-tulajdonos. Mint írják: Az épület 2005-től az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában volt, amely tulajdonosa 2016 júniusától a Fortuna Prince és a Viona Kft. lett. A Viona mögött Szivek állt, ahogy a 24.hu megírta, majd az Apáczai 2005 a Tiborcz-féle BDPST Zrt.-é lett. Ehhez a céghez pedig dőlnek a bankhitelek, amelyekből a hotel is épül majd. A hotelépítés „természetesen” nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügy lett egy 2018. július 27-én kihirdetett rendelet szerint.

Egy szeptember 26-i rendeletmódosítás pedig már megengedi, hogy a szecessziós műemléket a fejlesztők gyakorlatilag a kedvük szerint kibelezzék. A módosítás a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításról rendelkező rendeletet érinti, ezen belül a MAHART-székházra vonatkozó részt: "az épületek részleges bontására is csak a közterület felé eső utcafronti homlokzati rész teljes megtartásával kerülhet sor".

Azaz az épület utcafronti homlokzati részen túli (belüli) részei lebonthatóak. A beépíthetőség, a terepszint alatti beépíthetőség legnagyobb mértéke 100 százalék, azaz a mostani belső udvar is eltűnhet, a zöldfelület megengedett legkisebb mértéke 0 százalék, azaz egy fűszálat sem kell ültetni. 

Magyarul a régi, szecessziós, egyedi belső a kukába is kerülhet a hotellé alakítás közben. A kormány a Károli Gáspár Református Egyetemnek adományozott Reviczky utcai Károlyi-Csekonics-kastéllyal ugyanazt a megoldást választotta: a homlokzat kivételével mindent lebontanak, miközben a kitett információs táblán az olvasható, hogy a palotaegyüttes átfogó, állagmegóvó felújítási munkái zajlanak. A tervek szerint az épületet az egyetem kapta meg, de állami rendezvényeket is terveznek tartani benne.