Erőss Zsolt emléktáblájának levágásával ünnepelték Erdély megszállásának centenáriumát a román csendőrök?

A helyiek így sejtik. 

Erőss Zsolt a legeredményesebb magyar alpinista volt. 2013. május 21-én, a Kancsendzönga megmászása utáni visszaúton tűnt el Kiss Péterrel együtt. Halálának évében  állítottak neki már emléktáblát állítottak a Békási-szoros fölé magasodó szikla tetején. Az emléktáblán Erőss Zsolt születésének és halálának helye és dátuma mellett egy Wass Albert idézet is szerepel “Üzenem az otthoni hegyeknek: (…) A víz szalad, a kő marad, a kő marad…"

A tábla most eltűnt, a rögíztő csavarokat ismeretlenek sarokcsiszolóval vágták le. A barbár cselekedetet Hargita megyei alpinisták fedezték fel,

nem sokkal az után, hogy a regáti (1918 előtti Románia) Neamt megyéből érkezett csendőrök másztak fel a csúcsra, hogy egy gigantikus román zászlót állítsanak oda "a Nagy Egyesülés" centenáriumára. 

Fekete Örs, a Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálatát vezető szakember a Magyar Hangnak azt mondta: a hegymászók nem szoktak sarokcsiszolóval és generátorral a hátizsákjukban mászni. Az Oltárkőre a Békás-szoros legszebb sziklamászó útjai vezetnek, sokan próbálkoztak az idők folyamán, és sajnos sok halálos baleset is történt, így alul sok emléktábla van, román, magyar és más nemzetiségű áldozatokra emlékezve. 

Azokhoz nem nyúlt senki, csak a csúcson elhelyezett, Erőss Zsoltra emlékező tábla szúrta valakik szemét. 

Ez egyébként tökéletesen idegen a hegymászók szellemiségétől, azok nemzetiségre való tekintet nélkül egy nagy családot alkotnak - hangsúlyozta Fekete Örs.

A Hargita megyei alpinisták szerdán újra felmásznak a csúcsra, hogy megnézzék a kárt és a lehetőség szerinti legrövidebb időn belül új táblát tesznek ki.

A Neamt megyei hegyi csendőrség szóvivője is a Mesagerul de Neamt nevű újságban azt nyilatkozta: kollégái szeptember 26-án dolgoztak a szikla tetején, "de senki sem emlékszik rá, hogy látott volna bármilyen táblát. Nem hiszem, hogy valaki naponta ellenőrizte volna a meglétét, így nem állítható, hogy pont azon a napon tűnt el, amikor a zászlót felállítottuk!"

A Hargita megyei hegyimentők szerint előtte való héten a tábla még a helyén volt.