Magyar diplomáciai kudarc, hogy a Nyugat "nagy történelmi pillanatnak" tarthatja Erdély elrablását

Gyöngyösi Márton reagált Jean-Claude Juncker kijelentésére.

Gyöngyösi szerint a december elsejei román ünnepnap a magyarság számára a

"a megaláztatás napja, amin nem segít az a magyarellenes politika, amelyet Románia immár száz éve folytat".

Kiemelte ugyanakkor, hogy a Fidesz-KDNP narratívájával szemben nem csupán Jean-Claude Juncker hibája, hogy ő ebben jelentős történelmi eseményt lát. Szerinte Juncker ezzel legfeljebb annyit bizonyított, hogy igen keveset ért Közép-Európa történelmi traumáihoz, a magyarság számára sértő kijelentését viszont a román diplomácia kitartó munkája alapozta meg, amely

"hatalmas felhajtással készül, hogy Erdély elszakításának 100 éves évfordulóját megünnepelje és nyilvánvalóan minden eszközt bevet azért, hogy saját történelemhamisításait az egész világgal elfogadtassa".

Ezzel szemben az Orbán-kormány semmit sem cselekszik, még annyira sem voltak képesek, hogy a Jobbik Trianon-emlékévre vonatkozó javaslatát elfogadják.

A Jobbik elnökhelyettese szerint

"míg Románia jó színben tünteti fel magát az európai politikában, még az Európai Ügyészséghez való csatlakozást is támogatja, amiért vállveregetést kap és még saját történelmét is "fényezheti", addig Magyarország egy elszigetelt, korrupt ország, amelybe bárki belerúghat, nemzeti fájdalma pedig a kutyát sem érdekli".

Gyöngyösi Márton szerint ez Orbán Viktor és Szíjjáró Péter külpolitikájának köszönhető, amely

"csak akkor hangos, amikor a Fidesz elitjének harácsolását éri rossz szó", egyébként pedig hallgat.

Az ellenzéki honatya arra is rámutat, hogy a Fidesz most hiába magyarázza saját táborának, hogy a magyarokat mindenki ok nélkül megveti nyugaton, ez egyszerűen nem igaz, mert nem a nemzet, hanem Orbán Viktorék ülnek a szégyenpadban.

"Csak sajnos a számlát ismét mi fizetjük. Meg persze másfél millió erdélyi magyar"

- írja Gyöngyösi Márton.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

A Fidesz nem akar emlékévet, miközben a "jószomszédok" már izzítják a Trianon-propagandát

Tegnap több erdélyi magyar sajtóorgánum is beszámolt róla, hogy igen csak érdekes térkép került ki Nagyvárad főterére egy Románia és Erdély "egyesülését" ünneplő centenáriumi kiállítás keretében.Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnökének közleménye szerint a kérdéses kép

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)