Szégyen, düh és Tiborcz-adó - így reagáltak az ellenzéki pártok az Elios-ügy eltussolására

Az Elios-ügy eltussolása természetesen nem csak Brüsszelben, de Budapesten is kiverte a biztosítékot. Az ellenzéki pártok egyöntetű véleménye, hogy a jelenlegi igazságszolgáltatási rendszer függetlensége megkérdőjelezhető.

Kíváncsiak voltunk, az ellenzéki pártok hogyan reagálnak arra, hogy ugyan az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint 35 Elios-közbeszerzésnél merült csalás, míg 17 esetben a szervezetten elkövetett csalás gyanúja, tegnap a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányára hivatkozva Tiborcz István, Orbán Viktor vejének korábbi cégével szembeni nyomozást megszüntette. A magyar hatóságok döntésétől függetlenül az Európai Bizottság több mint 13 milliárd forint szabálytalanul elköltött uniós támogatás visszafizetését követeli, amit viszont a magyar költségvetésnek kell finanszíroznia.

Elios-ügy: igazolva látják Brüsszelben, miért nem támogatja Magyarország az Európai Ügyészséget

Ingeborg Grässle hangsúlyozta, hogy a CONT-nak és az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóságának elemeznie kell a magyarországi nyomozás eredményét."Az eredmény erősíti a magyar bűnüldöző hatóságok függetlenségével kapcsolatos kételyeket, valamint alátámasztja egy valódi eszköz szükségességét az Európai Unió pénzügyi érdekeinek jövőbeli védelmére, miután Magyarország és az uniós támogatások több más nagy kedvezményezettje sem csatlakozott az Európai Ügyészséghez"- idézi az MTI a német néppárti képviselőt.

Szégyent hoztak az egyenruhájukra

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatón közölte, pártja véleménye szerint az Elios-ügy azt bizonyítja, vannak az országban érinthetetlen emberek. Mindenki, aki ebben a nyomozásban és annak megszüntetésében részt vett, szégyent hozott az egyenruhájára, a teljes rendőri állományra és az ügyészi szervezetre - fogalmazott.

Felvetette, ha működne az Európai Ügyészség Magyarországon, ez az ügy nem így zárult volna le. Harangozó Tamás szerint ezért is fontos, hogy minél többen, lehetőleg 1 millión aláírják a testülethez való csatlakozást célzó petíciót.

Nem lehet minden ügyben nyomozni

A Jobbik szintén sajtótájékoztatót tartott, ezen Szilágyi György többek között azt emelte ki, hogy az Elios-ügy „jól mutatja Magyarország jelenlegi működését”. Az olyan szervezeteknek, amelyeknek függetlenül kellene működniük, azokat „egyértelműen a Fidesz irányítja”, a Fidesz határozza meg, hogy milyen ügyekben lehet, illetve nem lehet nyomozni.

A Jobbik is úgy ítélte meg, Tiborczék esete bebizonyította, szükség van az Európai Ügyészségre, mert szélesebb jogköre lenne eljárni az uniós pénzeket érintő korrupciós ügyekben. Addig, amíg Orbán Viktor irányítja Magyarországot, a nyomozóhatóságok nem tudnak függetlenül működni - fogalmazott a politikus.

1000 milliárd forint a tét

A Párbeszéd érdeklődésünkre Jávor Benedek EP-képviselő online-sajtótájékoztatóját ajánlotta a figyelmünkbe. Ezen a politikus egyértelműsítette, az OLAF bizonyítékokkal szolgált a magyar hatóságok számára, és a történetnek nem lesz azzal vége, hogy itthon nem emeltek vádat Tiborczékkal szemben.

Egyébként arra is rávilágított, hogy az Elios és a 4-es metró ügyének a felgöngyölítése szükséges ahhoz, hogy meginduljanak a kohéziós pénzek Magyarországra. Márpedig, ha ezek a pénzek nem érkeznek meg, marad az 1000 milliárdos hiány a magyar költségvetésben - tette hozzá.

Jön a Tiborcz-adó

A legmagasabb szintről irányított, bűnszervezetben elkövetett és a miniszterelnök vejéhez egyértelműen köthető csalássorozat vonatkozásában az LMP ismét törvényjavaslatot nyújt be: a Tiborcz-adó fizetésére azok lesznek kötelezettek, akik olyan jogsértést követnek el, amely eredményeként a magyar államnak az Európai Unió intézményei felé visszafizetési kötelezettsége keletkezik. Az illeték mértéke a javaslat szerint a visszafizetendő összeg 100 százaléka lesz - tudtuk meg az ellenzéki párt sajtóosztályától.

Talán nem meglepő, de az LMP is úgy látja, a közpénzek hatékony védelme minden felelősen gondolkodó politikus nyilvánvaló kötelezettsége. Ezért arra szólítják fel az országgyűlési frakciókat, hogy támogassák a törvényjavaslatukat.