Egy Fidesz-közeli hitelintézet is 50 milliós kárt okozott a Heves megyei adófizetőknek

A HMVTA-botrányt feltáró cikksorozatunk második része.

A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) egyik kft.-je révén is legalább 50 millió forintos kár érte az adófizető polgárokat. Ez az összeg is része annak az 1 milliárdos veszteségnek, melyre korábban az Egri Ügyek helyi hírportál világított rá. Az alapítvány még 2011-ben hozta létre a 100 százalékos tulajdonában álló HMVTA Smart Kft.-t, akinek 2016-ban csaknem 47, majd 2017-ben újabb 36 millió forint tagi kölcsönt juttatott, melyek a cég hosszú lejáratú kötelezettségei közt szerepelnek. A kft. gazdálkodása azonban finoman szólva sem volt túl sikeres. Korábbi pár százezer forintos profitja 2017-re 27 milliós deficitbe fordult, így a saját tőke is mínuszba ment: 2017. december 31-én mínusz 13 millió 320 ezer forint szerepelt ezen a mérlegsoron. A kft. ügyvezetését a HMVTA akkori kuratóriumi elnöke, Farkas Zoltán látta el.

Az alapítvány bírósághoz leadott 2017. évi beszámolójában az szerepel, hogy a leányvállalattal szemben fennálló egész pontosan 83 millió 546 ezer 959 forint követelésből 50 millió 546 ezer 959 forintot értékvesztésként számolnak el, így kereken 33 millió forint az az összeg, amit az új alapítványi vezetés behajthatónak tart.

2018. június 6-án a HMVTA eladta a kft.-t a Creditime Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nek, aki azt át is nevezte Advisor Cross TFS Kft.-vé. Az ügylet látszólag érthetetlen, hiszen az állami hitelek kihelyezésével foglalkozó (azaz közpénzeket kezelő) Creditime hasonlóan rossz pénzügyi helyzetben van. Ez a cég, melyben a HMVTA-nak 8,98 százalékos részesedése van ugyancsak tetemes veszteséget halmozott fel 2017-ben, több mint 73 millió forintos vesztesége miatt az ő saját tőkéje is mínuszba fordult, ami miatt – mint azt a Magyar narancs kiderítette – a Magyar Nemzeti Bank tőkepótlásra szólította fel a Creditime-ot. Ennek a cég eddig nem tett eleget.

A Creditime és a fideszes vezetésű HMVTA pedig számos ponton kapcsolódik egymáshoz. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Farkas Zoltán egyben a Creditime felügyelő bizottságában is helyet foglalt, ahogy az igazgatóság tagjai között is megtalálható volt Tóthné Csáki Éva, a HMVTA felügyelő bizottságának elnöke.

És még egy érdekes név bukkan fel az iratok között: a Creditime 2016. december 31-i állapotot tükröző éves beszámolójának kiegészítő mellékletében Tóthné Csáki Éva mellett feltűnik Nemes Csaba Pál is mint igazgatósági tag. Ő a cikksorozatunk első részében bemutatott Fidesz-közeli luxemburgi offshore cég, a Primatum Fund Management s.á.r.l. legnagyobb tulajdonosa, a 125 üzletrészből 53 az ő nevén van.

Abban a cikkünkben feltártuk, a HMVTA 600 millió forint értékben jegyzett a luxemburgi cég befektetési jegyeiből, de az adófizetők nemhogy hozamot nem tudtak realizálni a fideszes offshore cég gazdálkodásából, de a befektetett pénzből csaknem 273 millió forintot már biztosan elbuktak.

Egy Fidesz-közeli luxemburgi cégnél kötöttek ki a Heves megyeiek százmilliói

Többször is írtunk már a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnál felbukkant több mint 1 milliárd forintos veszteségről. Ennek az deficitnek a negyede egy Fideszhez kötődő luxemburgi cég gyanús működésének tudható be. Cikksorozatunk első részében ezt a luxemburgi offshore céget mutatjuk be.

Csupán érdekesség, de megemlítjük: a Creditime ugyancsak 2018. június 6-án vásárolta meg az akkor még Forrás Vagyonkezelő Kft. nevű céget, melyet Property Cross TFS Kft.-vé nevezett át. A Forrás tulajdonosa addig ugyancsak történetünk egyik „főhőse”, a Fidesz-közeli luxemburgi offshore cég, a Primatum volt, ügyvezetője pedig az a Dudás László, aki 2014 végétől 2015 végéig a Creditime igazgatóságának is tagja volt.

A HMVTA 2017-es beszámolójában a kihelyezett, majd értékvesztésként elszámolt mikrohitelek között felbukkan a Smart Unikornis Szövetkezet részére átutalt 2 millió 939 ezer forintnyi követelés is. A Smart Unikornis Cégbírósághoz benyújtott éves beszámolót böngészve (utoljára a 2015-ös évre adtak le ilyet) felbukkan egy 100 millió forint összegű hitel, melyet a Creditime nyújtott a szövetkezetnek. Nyilván nem véltetlen egybeesés, hogy a Smart Unikornis esetében a cégjegyzésére jogosult személy ugyancsak Farkas Zoltán, a HMVTA kuratóriumi elnöke, a Creditime felügyelő bizottsági tagja. A Smart Unikornis felszámolását a bíróság 2016. november 28-án kezdte meg.

Jelen cikkünkből tehát kiderült: a HMVTA által a HMVTA Smarthoz (mai nevén: Advisor Cross TFS) kihelyezett több mint 83,5 millió forint tagi kölcsönből (melyet közpénzből fedeztek) ugyan papíron még 33 millióra számít az alapítvány, de a kft. új tulajdonosa, a Credittime ugyanolyan súlyos anyagi gondokkal küzd. A háló középpontjában pedig Farkas Zoltán, a HMVTA kuratóriumi elnöke áll.

Farkasnak azonban nem volt ez az egyetlen rossz hitelkihelyezése közpénzből. Az Egri Ügyek által kirobbantott botrány 190 millió forint értékvesztésről számol be, ebből a HMVTA Smart 50 milliója, valamint a Smart Unikornis 3 milliója alig a harmada. Farkas és a Primatum, valamint a többi elherdált közpénz sorsát cikksorozatunk következő részében mutatjuk be.

(Cikkünk elkészítéséhez az Opten adatbázisát, valamint az  Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatához leadott éves beszámolók dokumentumait használtuk.)