A rászorulók több mint fele már le is késett a tűzifa támogatásról

372 120 < 800 000

Tegnap megjelent a régóta várt kormányhatározat a tüzifával fűtők rezsitámogatásáról. A gázzal, távhővel fűtők már korábban igénybe vehették a 12 ezer forintos támogatást, a fával fűtőknek viszont mostanáig kellett várniuk egyáltalán arra, hogy megjelenjen a jogszabály a támogatásukról.

A határozat alapján 2886 településen összesen 4 465 440 000, azaz közel 4,5 milliárd forintot osztanak szét. Ezáltal 372 120 háztartás jut hozzá a támogatáshoz. A pénzt az Országvédelmi Alapból, illetve a helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásai terhére teremti elő a kormány.

Nem emelik a szociális tűzifa árát

A 22 állami erdőgazdaság évek óta változatlan feltételekkel, a piaci árakhoz képest jelentős kedvezménnyel adja a pályázó önkormányzatoknak a szociális tűzifát a Belügyminisztérium által engedélyezett forrás erejéig. A szociális célú tüzelőanyag-program keretében az 2018-19-es fűtési szezonban 2320 kistelepülésen kaptak a rászorulók ingyenes tüzelőanyag-támogatást, mintegy 4 milliárd forint értékben.

Lényeges feltétel, hogy a támogatásból csak azok a háztartások részesülhetnek, amelyek 2018. október 15-ig igénybejelentést tettek. 

Akik időben kapcsoltak, azoknak pedig vállalniuk kell, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Alap ellenőrzi náluk, hogy korábban nem részesültek téli rezsicsökkentésben. Vagyis az egyéb fűtési módok után nem kapták már meg a 12 ezer forintot.

A legtöbb támogatásra jogosult lakosa két Hajdú-Bihar megyei városnak, Hajdúböszörménynek, illetve Debrecennek van, ide 25,3 illetve 24 millió forint támogatás jut összesen. Az országban egyébként mintegy 800 ezer háztartás igényelhetné ezt a támogatást, de csak kevesebb mint felük jelezte határidőn belül igényét.

(Mfor.hu)