2018. 12. 03. 13:16

Orbánék kiszorították őket: 2019 szeptemberétől Bécsben indulnak a CEU képzései

Költözik az egyetem.

"Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az Egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében"

- áll az egyetem által kiadott közleményben, mely így folytatódik:

"Az elmúlt 20 hónap során a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek. Felsőoktatási képzést indítottunk az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York Állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését."

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora szerint felháborító, hogy egy szövetségi rendszerben így bánjanak egy oktatási intézménnyel:

"Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából."

A közlemény kiemeli továbbá, hogy a "kormányzati döntések semmilyen összefüggésben nem állnak az egyetemen folyó szakmai munkával".

"Egy elismert egyetem önkényes elűzése az akadémiai szabadság súlyos megsértése. Ez egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is. Méltánytalanul járt el a kormány a saját állampolgáraival, a CEU-n dolgozó és tanuló több száz magyar állampolgárral, több ezer magyar CEU-s öregdiákkal és családjaikkal szemben" - fejtette ki Ignatieff, hozzátéve, hogy az intézmény megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és "arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten". Egyben megköszönte a támogatást mindenkinek, aki kiállt az egyetem mellett.

A CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták. Az Egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében, a már felvett hallgatók Budapesten tanulhatnak tovább.

Eldőlhetett: távozik a CEU Budapestről

Az egyetem vezetése tegnapig adott határidőt a kormánynak arra, hogy aláírja a CEU budapesti működését garantáló nemzetközi megállapodást, ez azonban nem történt meg.A döntést az intézmény részéről hivatalosan nem erősítették meg, de hétfő délutánra nemzetközi sajtótájékoztatót hívtak össze.A kormány a csatorna érdeklődésére közölte, nem foglalkoznak az egyetem ultimátumaival.A tiltakozók a Kossuth téren tegnap jelképesen eltemették az oktatás szabadságát.