Bukhat a Brexit-megállapodás, Theresa Maynek már nincs parlamenti többsége

Élesedik a helyzet Londonban.

Kedden vitáztak a brit parlamentben a Brexitről, és ahogy az borítékolható volt, nem sikerült többséget állítani a kilépés mögé. Az alsóház még elmarasztalásban is részesítette a kormányt, mert elmondásuk szerint nem kapták meg teljes terjedelmében a feltételrendszerről szóló dokumentumot. Theresa Maynek viszont az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) áshatja meg a politikai sírját. Egyik parlamenti képviselőjük leszögezte, hogy nem szavazzák meg a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

A brit kisebbségi konzervatív kormány csak a DUP-nak köszönheti parlamenti többségét, de May ebben az ügyben nem számíthat rájuk. Paul Girvan képviselő így fogalmazott: "pártom ellenezni fogja a megállapodást, amely szerintünk alkotmányos szempontból sebezhető pozícióban hagyja Észak-Írországot, tekintet nélkül arra, hogy milyen biztosítékokat adnak nekünk."

A kilépés feltételeiről szóló megállapodást az EU-tagállamok már aláírták, az unió részéről nincs további mozgástér a kérdésben. Ha May nem tudja átverni a parlamenten ezt az ügyet, könnyen bukhatja miniszterelnöki székét is.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton