A MÚOSZ az Alkotmánybírósághoz fordul a fideszes médiabirodalom miatt

A kormánysajtó-konglomerátum, hivatalos nevén a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozása miatt az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. A MÚOSZ szerint nemhogy közérdek, egyenesen ellentétes azzal a médiaóriás létrehozása. Közleményük szerint a lépés törvénytelen, emellett súlyosan sérti a pártatlan és sokszínű tájékozódás biztosításának alkotmányos követelményét, a média- és a versenytörvény tételes előírásaival együtt.

A szövetség szerint azért minősítették nemzetstratégiai jelentőségűvé az összevonást, mert tudják, hogy a törvények betartása esetén nem mehetne át a Gazdasági Versenyhivatalon és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságon egy ennyire durván monopolhelyzetbe kerülő szervezet létrehozása. A szóbeli magyarázat, mely szerint a nyomtatott sajtót és a megyei lapokat akarják védeni a pártsajtót maga alá gyűrő céggel, komolyan vehetetlen, mert tévécsatornák, rádióadók és online médiumok is az alapítványhoz tartoznak.

A MÚOSZ azt szeretné, hogy az Alkotmánybíróság mondja ki: a holding létrehozása nem közérdek és nem írhatja felül a szabad tájékozódás alkotmányos garanciáit.

Semmi, de tényleg semmi határa nincs a pofátlanságnak: Orbán nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánította a lakájmédia összevonását

Múlt csütörtökön jelentették be a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozását, amelynek a NER-oligarchák azon nyomban oda is adományozták sajtóérdekeltségeiket. A hatalmas csomagban benne van a Mediaworks (a Nemzeti Sport, a megyei lapok és egy sor termék kiadója), a Modern Media Group (a Lokál és a 888 kiadója), a Magyar Idők, az Origo, illetve a kormánypárti rádiók és tévék nagyobbik része.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

sss
2019. november 21. | 14:49
Az Ursula von der Leyen által vezetett testület december elsején léphet hivatalba.
1
sss
2019. november 21. | 11:07
A Jobbik szerint amíg az Európában elszigetelődött Fidesz-kormány keleten keres megértő rokonokat, a magyarokat kizsákmányolják, a fiatalok elvándorolnak.