Hiába ígérték, csak a töredékét költik a magyar falvakra

fotó: Béli Balázs / Alfahír

A korábbi ígéretekkel és a valós igényekkel szemben, a napokban megjelent kormányhatározat szerint a kormányzat csak töredékösszeget fordítana a Magyar Falu Programra - közölte Hegedűsné Kovács Enikő, a Jobbik alelnöke.

A Jobbik a TÖOSZ és több mint száz szakember (köztük településvezetők, magasrangú minisztériumi tisztviselők, civil-, és érdekvédelmi szervezetek munkatársai) által kidolgozott, részletesen alátámasztott javaslatcsomag alapján 14 költségvetési indítványt nyújtott be a Program finanszírozására mindösszesen 300 milliárd forint nagyságrendben. Úgy érveltek, hogy javaslataik egy élhető és éltető vidék lehetőségét teremtették volna meg, elérhető közszolgáltatásokkal, a lakhatás-, és a vállalkozásfejlesztés támogatásával.

Tök jó, hogy van Magyar falvak program, csak éppen egy fillért se szánnak rá

A választások előtt négy nappal dobta be a Fidesz a kampányba a Modern falvak programot, amelyet aztán némileg szerényebb névre kereszteltek át, ám a költségvetésben továbbra sem szánnak rá egy fillért sem. A Jobbik szerette volna, ha a szép szavakhoz források is társulnak, ám javaslataikat lesöpörték az asztalról.

Ezeket akkor a kormánypártok a szakbizottságban azzal a meglepő és a valóságtól elrugaszkodott indokolással utasították el, hogy nem szokás költségvetési törvényt annak életbe lépése előtt módosítani, valamint van már bőven forrás elkülönítve a törvényben erre a célra.

"Mostanra saját kormánya is megcáfolta a tájékozatlan fideszes honatyákat, hiszen a megjelent kormányhatározat erre a célra szolgáló új költségvetési sor létrehozása mellett, arra utasítja a pénzügyminisztert, hogy ezen sor feltöltéséhez gondoskodjon 75 milliárd – valamely ismeretlen forrásból történő - rendelkezésre állásáról. Ezek szerint még a Gulyás Gergely által bejelentett 150 milliárd sem valósulna meg, így – többek között – már szó sincs a mellékutak rendbetételéről"

- fogalmazott Hegedűsné Kovács Enikő.

A jobbikos politikus szerint

a vegytisztán kormánypropagandát szolgáló, hangzatos ígérgetések egymás után lufiként pukkannak szét.

"A közmondás szerinti sánta kutya pedig megint hamar lekörözte a hazug Fideszt"

- szögezte le.