A Jobbik nem engedné az önkormányzati cégeknek a rabszolgatörvény alkalmazását

Helyi szinten is küzdeni fognak a törvény ellen.

Hegedűsné elmondta, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő társaságok munkavállalóit szeretnék megvédeni azoktól a káros hatásoktól, amelyeket a rabszolgatörvény életbe lépése lehetővé tesz.

A jobbikos politikus szerint nem igaz az a kormányzati álláspont, hogy a rabszolgatörvénnyel növelhető a gazdaság teljesítőképessége, ugyanis a magas túlóraszám miatt csökkenni fog a dolgozók munkájának a minősége.

„Éppen az eredményes és jó munka az, ami megkérdőjeleződik ilyen káros törvények életbe lépésekor”

– fogalmazott a képviselő.

Varga Zoltán Péter a Jobbik önkormányzati kabinete által kidolgozott előterjesztéstervezetről tájékoztatta a sajtó munkatársait, amit minden olyan önkormányzatnál be szeretnének nyújtani, ahol a párt képviselteti magát.

Az előterjesztés legfontosabb céljai, hogy az idén decemberben vitatott körülmények között elfogadott rabszolgatörvényt a települések tulajdonában álló gazdasági társaságok ne alkalmazhassák.

  • A Polgári Törvénykönyv lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy a 100 százalékban tulajdonolt cégeik ügyvezetését utasítsák arra, hogy ezt a törvényt ne alkalmazzák.
  • Nyilván más, a településen működő társaságokkal ezt nem tehetik meg, azonban az előterjesztés tartalmaz egy olyan javaslatot is, ami arra kéri ezeket a magántulajdonú gazdasági társaságokat, hogy ne alkalmazzák ezt a jogszabályt.
  • Ezen túlmenően egy olyan javaslatot is benyújtanak, aminek értelmében a települések önkormányzatai felkérnék a körzetben megválasztott országgyűlési képviselőket, hogy tejesszenek az országgyűlés elé egy olyan javaslatot, ami a ma még hatályos munkatörvénykönyvét állítja vissza, azaz nem engedi hatályba lépni a rabszolgatörvényként elhíresült törvényjavaslatot.

A Pest megyei önkormányzatnál már a mai napon benyújtják az előterjesztést és kezdeményezik a rendkívüli ülés összehívását.

A Jobbik az önkormányzatokban is küzd a rabszolgatörvény ellen (2018.12.30)

Hegedűs Lorántné és Varga Zoltán Péter sajtótájékoztatója