"Eljött a színvallás ideje": vajon a szovjet emlékművet is elviteti a Fidesz a Szabadság térről?

A jobbikos Bencsik János szerint ez a minimum. 

A Jobbik új parlamenti képviselője emlékeztet: Nagy Imre szobrának elmozdítását a kormány azzal indokolta, hogy a második világháború előtti állapotokat állítják vissza a Kossuth téren és környékén. 

„Ha valóban így áll a helyzet, akkor nem maradhat helyén a 45 éves szovjet megszállásra emlékeztető Szabadság téri obeliszk sem, amely három évtizeddel a “rendszerváltozásnak” nevezett hatalomátmentés után is tízezrek megerőszakolását, százezrek elhurcolását és milliók elnyomását hirdeti a főváros szívében".

szögezi le Bencsik. 

A politikus szerint, ha Orbán Viktornak "volt bátorsága az éj leple alatt, titokban elvitetni Nagy Imre szobrát", akkor "az a minimum", hogy teljesíti a Jobbik másfél évtizedes követelését, amely katonai temetőbe vagy szoborparkba szállítaná "azt az obeliszket, amelyet 2006-ban egyszer már majdnem elsöpört a népharag". 

Bencsik János: "Az utca hangját fogom képviselni a parlamentben"

A politikust a decemberben lemondott Szávay István helyett delegálja a törvényhozásba a párt. Az Alfahírnek elmondta: fő célja, hogy elődjének a hazai nemzetiségekért, és a határon túli, illetve a világban szétszódott magyarságért végzett "rendkívül fontos munkáját" folytassa. "Éveken át dolgoztam újságíróként is, már csak ezért is kötelességemnek tartom, hogy küzdjek a Fidesz által semmibe vett sajtószabadságért.

Így a párt javaslatára újjáépülő nemzeti vértanúk emlékműve mellett,

"Trianon századik évfordulójához közeledve az ereklyés országzászló is újra méltó helyére kerülhetne".

mutat rá a képviselő.

Hozzáteszi: "az orosz fél érzékenységével" természetesen számolni kell, de Orbán Viktor 

"ennél jóval fajsúlyosabb vitákban is hirdetett már szabadságharcot Brüsszellel, ha saját pártállami törekvéseit, politikusbűnöző haverok bujtatását vagy a szédületes iramú korrupciót kellett kimagyarázni".

Bencsik emlékeztet: a Fidesz megtűri, sőt, vezető pozícióba ülteti „saját volt kommunistáit”, és „következetesen elszabotálja” az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát, ám úgy véli, "egy ilyen szimbolikus ügyben van remény a jobb belátásra".

A politikus idézi a Fidesz egykori országgyűlési képviselőjét, az 1956 után halálra ítélt Wittner Mária szabadságharcost, aki 2006-ban azt mondta:

"Az a kormány, amely az emlékmű eltávolításáért nem tesz semmit, a népakarat ellen cselekszik."

Bencsik János szerint most "eljött a színvallás ideje" az ügyben