Tényleg nem mentek be: Fidesz-KDNP nélkül zajlott le a rendkívüli parlamenti ülés

Nem jelentek meg a kormánypárti képviselők az Országgyűlés csütörtöki, rendkívüli ülésnapján, így az határozatképtelen volt és az ellenzéki képviselők válaszok nélkül maradtak. A rabszolgatörvényről és a közmédia épületében történtekről sem volt hajlandó vitázni a Fidesz-KDNP.

A napirend előtti felszólalások üres kormánypárti padsorok előtt zajlottak. Jakab Péter bírálta a Fidesz-KDNP-t amiatt, hogy „nem akartak bejönni dolgozni” az Országgyűlés rendkívüli ülésére, a jobbikos országgyűlési képviselő szerint a kormánypárti politikusok egy „fideszes kocsmának” tartják a parlamentet, ahol „a fideszes haverjaikkal beszélgethetnek”.

A jobbikos képviselő maffiafőnökhöz hasonlította Orbán Viktor miniszterelnököt, aki „verőlegényeivel körbevéve” vitette keresztül decemberben a rabszolgatörvényt. Mint mondta, a túlóratörvény kapcsán a Fidesz megmutatta valódi arcát és demokráciafelfogását, miután szabályos napirend nélkül, bekapcsolás híján is aktívan működő ellenzéki szavazógépek mellett fogadták el a törvényt. Jakab Péter úgy vélte,

jogállamban egy ilyen törvény nem léphetne életbe.

Kritizálta azt is, hogy a közmédia épületében jogszerűen tartózkodó országgyűlési képviselők mozgásának akadályoztatása, vagy éppen erőszakkal való eltávolítása során olyan fegyveres biztonsági szolgálat állta a politikusok útját, ami még a rendőrségnek sem engedelmeskedett.

Videó a felszólalásról:

Azt mondta, ők nem akarnak sem 2006-os gumilövedékeket, sem pedig 2018-as könnygázt. Ezek helyett olyan országot akarnak, hol meg lehet élni, ahol minőségi munkáért minőségi bér jár, ezért tartanak ki továbbra is a béruniós kezdeményezésük mellett.

Jakab szerint

„egy elmebeteg 30 ezüstért kész lenne eladni saját nemzetét”,

ezért a szakszervezeteket is arra szólította fel, hogy lépjenek, menjenek el a falig, vagy akár „a falon túl is”.

Ezt követően a párbeszédes Szabó Tímea élő mobilos közvetítéssel körítve, az MSZP és a DK képviselőivel esküt tett amellett, hogy az ellenzék 5 pontjáért fognak dolgozni, majd sem a szocialista Tóth Bertalan, sem a DK-s Vadai Ágnes nem akart felszólalni, ehelyett a frakciók a Jobbik és az LMP kivételével elhagyták az üléstermet.

Az ülés innen már nem volt hosszú. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét sem lepte meg, hogy a kormánypárti politikusok nem jöttek el az ülésre, szerinte ez azt mutatja, hogy nem érdekli őket a magyar emberek sorsa és azzal sem törődnek, hogy a rabszolgatörvény milyen károkat okoz.

Mint mondta, ugyanígy nem érdekli őket az országos szintű felháborodás sem, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy az áthidalhatatlan politikai ellentétek ellenére az ellenzéki pártok most együtt tudnak működni. Emlékeztett rá, hogy a magyarországi szegénységet csak Bulgária múlja felül, emiatt komoly mértékű az országból való kivándorlás, a rabszolgatörvény pedig csak olaj lesz a tűzre.

Keresztes is cselekvésre kérte a szakszervezeteket, amiket a civilek és az ellenzéki pártok kívülről tudnak támogatni a munkavállalók érdekében.

Az Országgyűlés napirendjét végül csak a Jobbik és az LMP szavazta meg:

A felszólalások után az ülés véget ért, szombaton lesz újabb budapesti tüntetés a rabszolgatörvény ellen.

(Fotók: Béli Balázs/alfahir.hu)