Üzenet a parlament lépcsőjéről: álljanak a sarkukra a szakszervezetek!

És jöjjön végre az általános sztrájk.

Mivel az ellenzéki képviselők nem élhettek szabadon országgyűlési képviselői jogosítványaikkal, és nem regisztrálhattak vendéget a rabszolgatörvényről szóló parlament rendkívüli ülésére, ezért a vitanapot értékelő összellenzéki sajtótájékoztatót az Országház főlépcsőjén tartották.

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan a január 5-ei, szombati tüntetésen való részvételre hívta fel a figyelmet, amelyen egyébként képviseltetik magukat a szakszervezetek is. A szocialista politikus azt kérte, minél többen menjenek ki a rendezvényre.

Az ellenzéki munkamegosztásnak megfelelően - míg a Jobbik és az LMP a parlamentben vitte a szót a napirend előtti felszólalásokkal, addig a baloldali pártok az esküvel elsősorban a sajtón keresztül üzentek - Szabó Tímea (Párbeszéd) ismét esküvel erősítette meg, hogy kiállnak a rabszolgatörvény visszavonása mellett.

Emellett arról is beszélt, nem azért mentek be a parlamentbe, mert minden ugyanúgy folytatódhat, mint a törvény megszavaztatása előtt, hanem arra akartak választ kapni a kormánypárti politikusoktól, ami az ellenzéki képviselőkkel a köztévében történt a tiltakozások során. Szabó Tímea is méltatta az egységes ellenzéki kiállást.

A független Hadházy Ákos szerint amíg nincs valódi közmédia, valamint független bíróság és ügyészség, nem beszélhetünk választásokról és magyar parlamentről sem.

Keresztes László Lóránt (LMP) szimbolikusnak nevezte, hogy nem vettek részt a vitanapon a kormánypárti politikusok, akik ezek szerint decemberben elvégezték a munkájukat. A párt társelnöke kiemelte, egymástól áthidalhatatlan módon különböző pártok egymás mellé álltak, hozzátéve: nincs is hová hátrálni.

Emlékeztetett: a rabszolgatörvény elleni harc most kezdődik, hangos, erős, de erőszakmentes demonstrációkra van szükség.

A jobbikos Jakab Péter szerint a jelenlegi kabinet Magyarország leggyávább kormánya, amely fél találkozni az ellenzéki képviselőkel, és Soros György háta mögé bújik. A szombati tüntetéssel kapcsolatban arra szólította fel a szakszervezeteket,

"álljanak a sarkukra", és jöjjön végre az általános sztrájk.

Megszólalt Gyurcsány Ferenc is, aki szerint most jött el a lázadás ideje, a DK pártelnöke szerint az ellenállás csupán védekezés. Úgy látja, nemcsak egy törvény, hanem a teljes Orbán-rendszer ellen kell fellázadni, a jelenlegi körülmények között nem lesznek demokratikus viták.

A független Szél Bernadett mondta el, hogy Kövér László házelnök letiltotta az országgyűlési képviselők számára, hogy vendégeket delegáljanak az ülésre, így a Momentum elnökségi tagja, Fekete-Győr András nem léphetett be a parlamentbe - ezért volt a sajtótájékoztató is kint a hidegben.

A politikust ez is arról győzte meg, hogy ez csak egy látszatdemokrácia, a jelenlegi rendszernek nincs semmilyen köze a jogállamisághoz. Egyben szeretné, ha minden magyar állampolgár szeme kinyílna, még a fideszeseké is.

Végül Fekete-Győr András szögezte le, hogy az elsődleges feladatuk az, hogy januárban visszavonassák a rabszolgatörvényt, és ő is a szombati tüntetésen való részvételre buzdított.

(Címlap- és borítókép: Béli Balázs - Alfahír)