A HVG szerint már közel van Farkas Flórián bukása

A hvg.hu arról ír: könnyen lehet, hogy a sajtónyilvánosságot jó ideje látványosan kerülő Farkas Flóriánnak a védettsége a végéhez közeledik. A lap emlékeztet rá, hogy a leghírhedtebb roma politikusnak már se miniszterelnöki biztosi címe, se saját szervezete nincs már. „Legfeljebb az EP-választásokig úszhatja meg a számonkérést” – írja a lap.

Az előző ciklusban Farkas még Orbán Viktor miniszterelnök romaügyi biztosaként tevékenykedett, de a tavalyi választás után megszűnt a kormányzati megbízatása. Másfél éve újraválasztották ugyan a Fidesszel szövetséget kötött Lungo Drom élére, de a csalással is meggyanúsított politikus nem sokkal később új szervezetet hozott létre. A hvg.hu azt írja, a Roma Integrációért Országos Szervezetre (RIOSZ) állítólag azért volt szükség, hogy a botrányok nyomán lejáratódott Lungo Dromot ez a társaság váltsa.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) korábban újra napirendjére tűzte a Híd a munka világába program vizsgálatát, konkrét lépéseket sürgetve a magyar hatóságoktól. A hvg.hu megtudta: az OLAF-tól a közelmúltban két ajánlás érkezett a Legfőbb Ügyészséghez, közülük az egyik kifejezetten a Farkas nevével összeforrt foglalkoztatási szövetkezet ügyeiről szólt. A lap azt is tudni véli az ügy ismerőire hivatkozva, hogy „sokáig már nem húzható az idő, az egyelőre mentelmi joggal védett Farkas kihallgatásával azonban, úgy tudni, meg akarják (és tudják) várni az európai parlamenti választásokat.”

Farkas Flóriánék ügyeit is gyanúsnak találja az OLAF

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) eddigi összesen 38 igazságügyi ajánlása, 4 jelzése és 1 zárójelentése nyomán minden esetben elrendelt nyomozások eredménye - a vádak és a megszüntetések jelenlegi 52,4%-os aránya - meghaladja a 42%-os uniós átlagot - írja a honlapján megjelent terjedelmes közleményben a Legfőbb Ügyészség.

Az OLAF-vizsgálaton kívül a Lungro Drom kétes ügyei körüli vizsgálatok miatt is aggódhat Farkas. A szervezet korábbi tagjai és ORÖ-s képviselők elmondása szerint öt évre visszamenő nyomozás folyik a szervezet korábbi vezetői, így Farkas ténykedésével kapcsolatban is – írja a hvg.hu.

A lap szerint a Fidesznek mindenképp utódot kell találnia Farkas helyére, hiszen továbbra is számít a cigány közösségek szavazataira (idén például az EP-, majd az önkormányzati választásokon). Ugyanakkor a hvg.hu hozzáteszi: azt még senki sem tudja, hogy Farkas és a Lungo Drom eltűnésével kik fogják vidéken népszerűsíteni a kormánypártot, kik szervezik majd a buszoztatást például, ha újabb Békemenetre kerül sor a fővárosban.

Úgy fest, a kormány lassan elengedi Farkas Flórián kezét

Farkas Flórián, a Fidesz parlamenti képviselője most a saját maga által létrehozott egyesület, a Roma Integrációért Országos Szövetség (RIOSZ) vezetéséről mondott le - tudta meg a 24.hu.A szervezetet 2017 elején azzal a céllal hozták létre, hogy ezzel tudjanak pályázni a romák felzárkóztatásra szánt pénzeire, miután az Országos Roma Önkormányzat már nem csengett olyan jól a Híd a munka világába programmal kapcsolatos botrányai után.