A sikerpropaganda ellenére óriási a gond a Honvédkórházban

Már csak a katasztrófaellátást tudják garantálni a sürgősségin.

A gyakorlatban most is csak a minimális, úgynevezett katasztrófaellátást garantálja az osztály helyzete – ez Burány Béla sürgősségi centrum osztályvezetésére benyújtott pályázatából derül ki, melyet a Népszava szemlézett. Ez azt jelenti, hogy a „tömeges sérülttel” járó eseményeknél szükséges eljárásokat kórházi körülmények között alkalmazzák, mely során két sarkalatos pontot tartanak szem előtt: egyrészt az ellátók biztonságát, másrészt az életmentést, a szerv-, illetve a végtagmentést, és a nagy fokú fájdalom enyhítését.

A centrumba érkező betegek a fentieket meghaladó szakmai, illetve egyéb szolgáltatási igényeit csak ezeket követően és csak az aktuális lehetőségekhez mérten tudják csak biztosítani

– áll a lap birtokába került dokumentumban. A megbízott osztályvezető ugyanakkor azt is írta: az orvosoknál már elkezdődött a példamutató bérfejlesztés és a munkafeltételek javítása, így fél év alatt el lehet érni, hogy legyen elegendő orvos az osztályon. A szakdolgozók esetében viszont a szakember szerint a hasonló eredményhez nem volt elegendő a bérfejlesztés, és ha ez így marad, akkor később sem lesznek képesek a minimális működésnél többre.

A lap megjegyzi, Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán azt állította, hogy a Honvédkórház minden osztályán továbbra is zökkenőmentes a betegek ellátása. A tárca sajtóosztálya arról is biztosította a Népszavát, hogy a koraszülött centrumból távozó orvosok ellenére is biztonságosak a betegellátás feltételei. Ekkorra azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ már határozatban rendelkezett arról: az 1000 gramm alatti, a legbonyolultabb ellátást igénylő koraszülötteket – az intézmény orvosigazgatójának kérésére – más centrumokba kell vinni, mert a koraszülötteket ellátó központ „humánerőforrás szűkössége miatt” nem tudja ellátni őket. Ezt követően került nyilvánosságra Burány Béla levele. Eszerint tavaly augusztus végén gyakorlatilag működésképtelenné vált a sürgősségi centrum. Sem elég orvos, sem elég szakdolgozó nem volt az osztályon. Hiányoztak a betegmegfigyelő monitorok, vérgázkészülékek, lélegeztetőgépek, illetve egyéb alapvető eszközök – köztük vérnyomásmérők, lázmérők, és a „tartós működés zavarai álltak fenn”.

Zacher utódja is azt mondja, hogy az összeomlás szélén volt a Honvédkórház sürgősségi osztálya

Burány Béla, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának hamarosan távozó, osztályvezető-helyettessé visszalépő megbízott vezetője búcsúlevelében azt írta, hogy "2018. szeptember 1-én egy működésképtelen SBC-t vettem át." - a levelet a hvg.hu szerezte meg. Burány az augusztusban távozó Zacher Gábor helyét vette át, aki szintén az osztály széteséséről beszélt.