Sikerült a csoda: veszteséges a fizetős parkolás Karácsony Gergely kerületében

Két évvel ezelőtt írt ki közbeszerzést a zuglói önkormányzat a fizetős parkolási rendszer kialakítására és üzemeltetésére 2+2 évre, végül a korábban becsült összegnél drágább, 1 milliárd forintnál is magasabb ajánlatot adó konzorciumot bízták meg a munkával - írja a 24.hu.

Mostanra kiderült, veszteséges a rendszer. Míg az első, tört évben, 2017-ben csaknem 490 millió forintos mínuszt termelt a fizetős parkolás az önkormányzatnak, tavaly további 250 milliós veszteséget – derül ki azokból az adatokból, amelyeket az egyik önkormányzati képviselő, a Civilzugló Egyesület képviseletében a testületben ülő Várnai László tett közzé. Ezek nem az ő számai, hanem a kerület jegyzőjétől származnak, vagyis hivatalosnak tekinthetők.

Az ügy mögött nagykoalíciós együttműködést (a Karácsony Gergely vezette kerület politikai palettáját a Fidesz-MSZP koalíció teszi színesebbé) látó Várnai emlékeztet is rá, a parkolás bevezetésekor még milliárdos nyereséget ígértek, a fejlesztések leendő forrásaként mutatták be a fizető parkolást, miközben pedig kiterjesztették a fizetőövezet határát, néhol azonban nem tettek ki erre figyelmeztető táblát.

A nyertes csoport egyik tagja, „a C-Ware nem áll távol a VI. kerületi botránycégtől, a Centrum Parkoló Kft.-től, amelynek tevékenysége miatt jelenleg 24 vádlott, köztük Fürst György (MSZP) volt alpolgármester hűtlen kezelés vádjával került bírság elé. A jelenleg német tulajdonban lévő C-Ware alapítója 2008-ban Kupper András, a Centrum Parkoló fő tulajdonosa (a hasonló nevű fideszes politikus nagybátyja) volt, a két cég székhelye jelenleg is ugyanazon a címen található” – írta a cégről az Átlátszó a gyanúsnak titulált tender kihirdetése után. A másik cég a francia hátterű Parkeon SAS. A harmadik cég kormánypárti kötődése megkérdőjelezhetetlen.

A SIS Parking Kft. végső tulajdonosa Szellem Zoltán és Várszegi Zsolt. Szellem a kilencvenes évek közepén a Fidesz gazdasági hátországának egyik aktív szereplője volt, nevét korábban egyebek mellett fiktív drágakőüzletekkel hozta kapcsolatba a sajtó és ő volt a tulajdonosa a Honvédkórháznak laborvizsgálatokat végző H-MED Kft.-nek is. 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss