Amerikai rakéták és repülőgépek vásárlásával kedveskednénk az Egyesült Államoknak

A 24.hu szerint a ma hazánkba látogató Mike Pompeo külügyminiszterrel az Orbán-kormány amerikai rakétákkal felszerelt norvég légvédelmi rendszer, valamint ötödik generációs vadászrepülőgépek vásárlásáról tárgyalhat.

A portál szerint az említett rakétavédelmi rendszer a NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) lehet, amelyet a Kongsberg Defence Systems fejlesztette ki együttműködésben a világ egyik vezető gyártójával, a Raytheonnal, amely az AMRAAM rakétákat szállítja hozzá. A holland és a spanyol hadsereg mellett az Egyesült Államok is a NASAMS-t használja. Washington légvédelmét szintén ez a rendszer biztosítja. A haditengerészeti és légvédelmi rendszerekre specializálódott Kongsberg DS többségi tulajdonosa a norvég állam. A cég rendelkezik magyar leányvállalattal is, és szállított már harcászati rádiókat a magyar honvédségnek.

Jellemzően ez egy komoly üzlet, ami kihatással lehet az Egyesült Államok és Magyarország közti diplomácia helyzetre (emlékezzünk csak, milyen lelkesen táncolt Donald Trump, miután a szaúdiak is nagy tételben vásároltak amerikai fegyvereket), másrészt a kormányzat enyhülést vár az üzlet létrejöttével a norvég-magyar viszonyban is.