Ha egy fideszesnek a díszpolgárságnál kizáró ok az SZDSZ-es múlt, akkor a főpolgármesterségnél is az?

A XVI. kerületi képviselő-testület újra leszavazta, hogy Bálint György, azaz Bálint gazda díszpolgár legyen a kerületben. Az önkormányzati képviselők között a vita azonban folyatódott a Facebookon is, Mizsei László kerületi LMP-s politikus bejegyzése alatt.

A fideszes/fidelitaszos Vincze Ágnes ugyanis két, a NER-re rendkívüli jellemző kiszólással borzolta a kedélyeket.

Az egyik a szokásos gőgösségről tesz tanúbizonyságot:

"Laci (Mizsei László - aszerk.) szerintem nagyon gyorsan vegyél vissza a lendületből és vegyél vissza a sértegetésből. Ez ilyen ballib sajátosság, hogy ha valami nem a kedved szerint alakul akkor egyből sértegetsz másokat. Ősszel nyerj többséggel az LMPvel választást és akkor majd az lesz a díszpolgár akit csak szeretnél."

Eszerint nem feltétlenül abból lesz díszpolgár, aki megérdemli, sokkal inkább abból, akit az épp hatalmon lévő erő kijelöl erre a címre.

A másik szintén érdekes viszonyt ápol a valósággal:

"ha pitiseg ha nem én sem szdszes múlttal sem szocialista múlttal nem támogatok senkit diszpolgarnak. Ez van. Lehet kiakadni meg személyeskedni ebben a döntésemben az sem hatna meg ha 110 éves lenne Bálint György. Egyébként a ballib pártok nagyvonalusagatol mentsen meg mindenkit a jó isten. remélem ezzel lezarhatjuk ezt a témát."

(Bálint gazda 1994-1998 között volt az SZDSZ országgyűlési képviselője, a pártból 2009-ben lépett ki - erre utal egyébként Vincze Ágnes).

Természetesen, elfogadjuk, hogy ebben valóban hisz, és kitart az elhatározása mellett. Ugyanakkor az már kérdéseket vethet föl, hogy a fenti tiltás alapján kire szavaz a közelgő főpolgármester-választáson, hisz ott az egyik jelölt, Tarlós István személyében szintén SZDSZ-es múltú (Tarlós 1994-ben lépett ki a liberális pártból, de a III. kerületben később is jó viszonyt ápolt velük).