A Fidesz keresztülverte a bizottságon az oligarchaalapítványokat

„Lenyúlnák” egyetemek és az akadémia vagyonát is.

A Parlament Törvényalkotási Bizottsága (TAB) mai ülésén tárgyalta a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény tervezetét, mely a múlt héten heves vitát váltott ki a Házban is. Az ellenzéki képviselők egyrészt azt sérelmezték, hogy az oligarchaalapítvány egy lehetőség lesz a vagyon kimentésére és az adóelkerülésre, másrészt a jövőre nézve úgy vélik, a kormányzat így ráteheti a kezét a megmaradt állami vagyonra.

Hamarosan létrejöhet az Orbán Viktor Családjának Jólétéért Alapítvány?

A lopott vagyon legalizálására alkalmas, felesleges jogszabálynak tartja az ellenzék a vagyonkezelő alapítványokról szóló előterjesztést. A kormánypártiak szerint igény volna rá, míg a többi frakció szerint csak adóelkerülésről és vagyonkimentésről van szó. A közérdekű vagyonkezelő alapítványok kapcsán rendeleti költségvetéstől, a transzparencia sérülésétől és kézi vezérléstől óvnak az ellenzékiek.

A TAB ülésén Szilágyi György, a Jobbik képviselője leszögezte, pártja nem támogatja a „közpénzből elharácsolt vagyon kimentését, nyomon követését megakadályozó törvényjavaslatokat”. Ugyanis – vélte – könnyen előfordulhat, hogy

az egyik legszegényebb képviselő, a miniszterelnök, egyik pillanatról a másikra az ország egyik leggazdagabb emberré válik.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője az ellen szólalt fel, hogy a kormányzat egy ott, helyben, szóban előterjesztett módosító javaslattal élt. Azt kérte, hogy a munkát a kormánypártiak végezzék el tisztességesen, a módosításokat ne a TAB-on keresztül nyomják le. Mint fogalmazott: bizottsági munkában, parlamenti keretek között kellene kidolgozni módosító javaslatokat.

A fideszes mundért az Orbán család ügyvédjeként is ismert Bajkai István próbálta védeni. Ő úgy látja, társadalmi háttér és társadalmi igény van a vagyonkezelő alapítványokra. (A társadalmi igényhez hozzátartozik, hogy ilyen alapítványt legalább 600 millió forintos tőkével lehet alapítani, tehát minimum kétséges, hogy magyar polgárok tíz- és százezrei igényéről beszélne a fideszes – a szerk.) Bajkai visszautasította az ellenzéki hozzászólásokat. Szerinte ugyanis ez egy jó és közérdekű javaslat, és úgy gondolja, hogy aki mást lát bele, az rosszindulatú politikai véleményt fogalmaz meg.

A TAB fideszes többsége végül elfogadta a kormányzati módosító javaslatot, valamint az összegző módosító javaslatot is.

Mint arról az Alfahír elsőként beszámolt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízottjai már jártak a Magyar Tudományos Akadémia gazdasági vezetőinél, és ajánlották nekik a vagyonkezelő alapítványt a jelenlegi köztestületi forma helyett. Ez azt jelentené, hogy az Országgyűlés helyett az alapítvány kijelölt kuratóriuma osztaná el a kutatásra szánt forrásokat. A Költségvetési Bizottság ülésére meghívták Palkovics László minisztert és Lovász László elnököt is, de a bizottság fideszes tagjai leszavazták meghallgatásukat.

Az MTA pénzének céltól eltérő felhasználása költségvetési csalás

Nyúlfarknyi hosszúságú lett az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának kedd délelőtti ülése, melyre a meghívó alapján hivatalos volt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is. A kormánypárti képviselők előre jelezték, nem támogatják azt a napirendi pontot, mely a két fél részéről a bizottság tájékoztatását célozta volna.

Az oligarchaalapítványokról szóló parlamenti vita a Ház jövő heti ülésén folytatódik.