Önnek is joga van tudni! Kérdések és válaszok a Fidesz elleni néppárti eljárásról

Megkíséreltük röviden összefoglalni, hogy mit kell tudni a kialakult helyzetről.

Mi vezetett idáig?

A Fidesz és az Európai Néppárt viszonya évek óta ellentmondásos, köszönhetően annak, hogy Orbán Viktor a migráció témájában és a Brüsszel-ellenességben találta meg a politikai haszonszerzés kulcsát.

Nem a problémák kezelésében érdekelt, hanem azok fenntartásában és az azokkal való riogatásban.

Pártcsaládjában többek szemében az utolsó csepp a pohárban a magyar adófizetők pénzéből indított új plakátkampány volt. A Fidesz elkövette azt a taktikai hibát, hogy az „ellenséget” bemutató plakátjaikra felkerült az Európai Bizottság nyugdíjba készülő elnöke, Jean-Claude Juncker is. A bökkenő az, hogy Junckert éppen az Európai Néppárt segítette a Bizottság élére, vagyis a Fidesz pártcsaládja. Ellene kampányolni pedig most a májusi európai parlamenti választás előtt meglehetősen visszás az Európai Néppárt számára. A pártcsalád szinte összes prominense felháborodását fejezte ki a plakátkampány miatt, valamint tizenkét tagpárt kérte a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. A Néppárt alapokmányának értelmében legalább öt országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását.

A kezdeményező pártok között található a két portugál tagpárt, a Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP), a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD), a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV), a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus), a litván Haza Szövetsége - Litván Kereszténydemokraták (TS-LKD), a görög konzervatív Új Demokrácia párt, a norvég konzervatív párt (Hoyre), valamint két svéd konzervatív tagpárt, a Mérsékelt Párt és a Kereszténydemokrata párt.

Mi várható?

Több elemzés és előrejelzés is született már, de valójában nehéz megmondani, hogy mi fog történni. Akik azt mondják, hogy a Fideszt biztos nem zárják ki, azok korábban az eljárás elindításának a lehetőségét is elvetették.

Egy biztos: a német CDU/CSU bír a legnagyobb befolyással a Néppárton belül, az ő hozzáállásuk döntő lesz.

Az Európai Bizottság elnöki pozíciójára pályázó bajor politikus, Manfred Weber hónapok óta bírálja a Fideszt, a magyar jogállamiság kritikáival foglalkozó Sargentini-jelentést is megszavazta, ugyanakkor a magyar kormánypárt kizárásának kérdésével kapcsolatban általában óvatosan fogalmazott. Szerdán a Bild című német lapnak nyilatkozva feltételekhez kötötte a Fidesz néppárti tagságának megőrzését. Azt mondta, tesz egy utolsó kísérletet Orbán Viktor és a Fidesz megtartására. Weber a Fidesztől konkrét cselekvést vár el: befejezik a Brüsszel elleni kampányt, bocsánatot kérnek a Néppárt tagjaitól, biztosítják a CEU megmaradását Budapesten).

Kemény ultimátumnak tűnhet, de el is veheti az élét a március 20-i döntésnek a Fidesz kizárási folyamatáról, hiszen Weber március végéig adott haladékot.

A német CDU álláspontja sem teljesen egyértelmű. Még február elején, a magyar kormány új plakátkampánya előtt Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke egy lapinterjúban arról beszélt, „akármilyen nehéz is”, amíg a Fidesz az Európai Néppárt tagja, addig van esély párbeszédre Orbán Viktor aggályos intézkedéseivel kapcsolatban. Az indulatokat keltő plakátkampány után már azt mondta: ha a Fidesz nem tud bizonyítani és nem sikerül egyetértésre jutni a Néppárt céljairól, akkor „a párbeszéd értelmetlenné válik, és ezáltal véget ér”.

A befolyásos brüsszeli lap, a Politico megbízható forrásból úgy értesült, hogy a Fidesz legszorosabb néppárti szövetségesének számító bajor CSU-nál is már lazul a ragaszkodás Orbán Viktorhoz. Éppen a plakátkampány miatt fogalmazott úgy Markus Söder bajor miniszterelnök, hogy a magyar miniszterelnök által követett irány nem a helyes út.

Jól látható, hogy a Fidesszel szemben egyre inkább fogy a türelem, még ha most nem is zárják ki a pártcsalád választási érdekeire való tekintettel, vízválasztó időszaknak tekinthető a jelen helyzet Orbán Viktor és az Európai Néppárt között. A magyar miniszterelnök és a Fidesz jövője nagyban fog függni a májusi választás után kialakult erőviszonyoktól.

Mit jelent ez?

A kérdésnél, hogy a Fideszt most kizárják vagy sem, sokkal fontosabb, hogy mit jelent, mit mutat meg ez az egész ügy. Orbán Viktor politikája arról szól, hogy nincs tekintettel annak a közösségnek az értékeire sem, amelynek a tagja.

Európai politikája örökös harcra, konfliktusokra épül, ami hallhatóbbá tette a hangját, illetve ismertebbé az arcát a nemzetközi politikában, de a leszakadók és az Európai Unió szétverését erősítők táborába „sodorta”.

Ez az iránytévesztés, az arányérzék hiánya Magyarország tagságát gyengíti az Európai Unióban és elfordulást, elszigetelődést jelent a Nyugattól. Ennek hosszú távon katasztrofális következményei lehetnek, mint ahogy minden nyugatellenes fordulatnak ez lett a kifutása eddig a magyar történelemben.

(Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda /Szecsődi Balázs/MTI/MTVA)

Orbántól viszketnek Európában

Napi jegyzet - Hiába magyarázkodik, hiába dörgölődzik a németek lábszárához a magyar miniszterelnök, a napnál is világosabb, hogy egyre kevésbé szívesen látott tagja az Európai Néppártnak. Olykor a legjobb családban is akad egy fekete bárány, akire senki sem büszke, akiről jobb lenne tudomást sem venni, de mégiscsak családtag, akit nehéz letagadni, ugyanakkor jobb lenne már kitagadni.