Orbántól viszketnek Európában

Napi jegyzet - Hiába magyarázkodik, hiába dörgölődzik a németek lábszárához a magyar miniszterelnök, a napnál is világosabb, hogy egyre kevésbé szívesen látott tagja az Európai Néppártnak. Olykor a legjobb családban is akad egy fekete bárány, akire senki sem büszke, akiről jobb lenne tudomást sem venni, de mégiscsak családtag, akit nehéz letagadni, ugyanakkor jobb lenne már kitagadni. Valahogy így áll most Orbán Viktor és a Fidesz helyzete is az Európai Néppártban.

Azt már minden bizonnyal a Fideszben is belátták, hogy taktikai kudarc volt az adófizetők pénzéből indított új plakátkampány, amire a magyar kormány állandó mumusát, Soros Györgyöt és az Európai Bizottság nyugdíjba készülő elnökét, Jean-Claude Junckert tették. Utóbbi pellengérre állítása verte ki leginkább a biztosítékot, mivel Junckert éppen az Európai Néppárt segítette a Bizottság élére. Vagyis a Fidesz pártcsaládja. Juncker ellen kampányolni pedig most a májusi európai parlamenti választás előtt meglehetősen visszás a pártcsalád számára. Nem csoda, hogy kiborultak a Fidesz úgymond osztálytársai a Néppárt padsoraiban. Az sem volt jó ötlet, hogy a Fidesz félrevezető féligazságokat és konkrét hazugságokat párosított az Európai Bizottsághoz. Az uniós csúcsszerv tőle szokatlan módon válaszolt is a magyar kormány manipulatív kampányára, és tételesen, részletesen cáfolta az összeeszkábált, egybites propagandaszagú állításokat.

Mondjuk ez aligha érdekelhette Orbán Viktort és a Fideszt. Nem ez volt az első eset, hogy féktelen brüsszelezésükkel az uniós tűréshatárt feszegették. Csakhogy most sikerült a Néppártban felszítani a harag lángját, és minden eddiginél határozottabb piros jelzést kaptak a pártcsalád szinte minden prominensétől, kezdve a Néppárt elnökétől, Joseph Daultól a Juncker helyére pályázó Manfred Weberig. Emellett a Fidesz kizárását követelők hangja is felerősödött, olyannyira, hogy a Néppárt belső szabályai szerinti előfeltételek is teljesültek a folyamat hivatalos elindításához.

Ekkor már a magát utcai harcosnak képzelő Orbán Viktorban is tudatosulhatott, hogy olyan nyaklevest kaphat, amitől biztos leborul a betonról.

Tekintve, hogy a német CDU/CSU bír a legnagyobb befolyással a Néppárton belül, a miniszterelnök útnak is indította békeköveteit, akik nem kérdés, hogy térdre lettek parancsolva a szőnyeg szélén. A berlini raport után a magyar kormány feltűnően gyorsan igyekezett bejelenteni – természetesen a méltóság látszatához kínkeservesen ragaszkodva -, hogy „az eredeti terveknek megfelelően” március 15-ével eltüntetik a kormányplakátokat, és a következő adófizetői pénznyelő-kampányban Juncker helyét már Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és az európai szociáldemokraták csúcsjelöltje kapja meg.

Ezt már maga Orbán Viktor jelentette ki a német Welt am Sonntagnak. A magyar miniszterelnök ritkán szokott interjút adni bárkinek is, nem kétséges, hogy most is tűzoltás miatt került erre sor.

Mégis olaj lett a tűzre, mert Orbán Viktor nem tudott szabadulni attól a kényszerképzetétől, hogy utcai harcosként neki újra és újra ütni kell.

Így esett ki a száján, hogy a Néppárton belüli kritikusai mind „hasznos idióták”, akik a baloldal szalámitaktikáját segítik. Valójában ezzel a kijelentésével pont ő igyekszik megosztottságot szítani a Néppárton belül, hátha ő lehet a nevető harmadik fél. A fogadtatás azonban mást sugall.

A befolyásos brüsszeli lap, a Politico megbízható forrásból úgy értesült, hogy a németeknél betelni látszik a pohár. A Fidesz legszorosabb néppárti szövetségesének számító bajor CSU-nál lazul a ragaszkodás Orbán Viktorhoz. Ennek egyébként a napokban már tanújelét adta Markus Söder bajor miniszterelnök, amikor úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnök által követett irány nem a helyes út. Csúnya jobbegyenes az is, hogy a magyar kormány megpróbált leszervezni a májusi európai parlamenti választás előtt egy találkozót Angela Merkel kancellárral a magyar-osztrák határra a vasfüggöny leomlásának 30. évfordulója alkalmából, de a németek nem kértek Orbán Viktorból.

Mindezek jelzésértékűek, és azt mutatják, hogy Orbán Viktor egyre kényelmetlenebb és égetőbb viszkető érzés az Európai Néppártnak. Ami rosszabb - mármint a magyarok és Magyarország szempontjából -, hogy ez a viszketés a magyar kormány miatt egész Európában terjed, és hazánk stratégiai pozícióit veszélyezteti.

Szintén a jól értesült Politico számolt be arról, hogy a magyar miniszterelnök túlzott Soros-fóbiája a visegrádi országokban is kínos hallgatást szül.

Az, hogy az Európai Néppárt kitagadja-e fekete bárányát vagy csak kényszerzubbonyra ítéli családon belül, még kérdéses. A tét viszont jóval nagyobb a Fidesz politikai jövőjénél. Magyarország egy olyan kormánnyal közeledik a sorsdöntő európai parlamenti választáshoz, melynek az a célja, hogy politikai haszonszerzésből viszályt szítson az Európai Unióban.

Minden jel szerint végül Orbán Viktor megbüntetésével fog végződni ez a meggondolatlan kalandozás, ami első királyunk, Szent István útjáról való letérést eredményezheti az ország számára: Magyarország leszakad a Nyugattól.

Mindenkinek tudatosítania kell magában, hogy az európai parlamenti választás erről fog szólni: nyugati orientáció vagy Orbán Viktor kalandozása. A Nyugathoz való tartozás egy sorsközösséget jelent, annak minden erősségével és gyengeségével együtt, egy olyan globális kihívások uralta korban, amelyben, aki egyedül marad, az lemarad, leszakad és elvész a történelem süllyesztőjében. Ezt kell elkerülnie Magyarországnak, és ezért fontos Orbán Viktor szakadékba vezető politikája ellen szavazni májusban.

Kapcsolódó hír: az Európai Néppárt elindítja a Fidesz elleni eljárást

„Az Európai Néppárt 12 tagpártja kilenc országból kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. Ezt a kérdést a párt politikai választmányának március 20-i ülésén tárgyaljuk meg” - közölte az AFP hírügynökséggel Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke. A politikus azt is hozzátette: a döntés a párt valamennyi tagjától függ, ezért nem lehet megjósolni a végeredményt. (hvg.hu)

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)