Fideszes és baloldali milliárdosoknak is bőkezűen osztogat az Orbán-kormány

Nemcsak fideszes, hanem közismerten baloldali elkötelezettségű oligarchák cégei is szerepelnek azon a listán, melyen a Pénzügyminisztérium feltüntette, tavaly júliustól kik kaptak állami támogatást beruházásaikra.

Közzétette a Pénzügyminisztérium a fejezeti kezelésű előirányzatok terhére nyújtott 2018. II. félévi támogatásokat. Az adatokat böngészve azt látjuk, a legendásan nyereséges cégek újabb állami tíz- és százmilliókat zsebelhetnek be.

Az Erdért-Tuzsér Faipari Zrt. innovatív projekt támogatására kapott 111,1 millió forintot. A cég több áttételen keresztül a Bajnai Gordon volt MSZP-s miniszterelnök vezette Wallis alapítójához, Nagy Györgyhöz kötődik. (Az Erdért-Tuzsér tulajdonosa a WEL Holding Kft., ennek egyik anyavállalata a Westbay Kft., melynek a tulajdonosa Nagy.) A férfi egyébként Garancsi Istvánnal együtt szerzett részesedést a MET Zrt.-ben. A botrány révén milliárdokat kaszáltak az offshore gázbiszniszen.

A Nordfilm Packaging Kft. részére, melynek többségi tulajdonosa a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló Lázár fivérek Lázár-Holding Kft. nevű cége, flexibilis csomagolóanyag-gyártó üzem projekt támogatására csaknem 1,3 milliárd forintot ítélt meg a pénzügyi tárca.

Varga Mihályék új aeroszolpalack-gyártó gépsor beruházás támogatása címen juttattak kis híján 1,8 milliárd forintot a Mátrametál Kft.-nek. A cég tulajdonosa a Domestore Kft., mely az SZDSZ egyik oligarchájának, Leisztinger Tamásnak a vállalkozása.

1,7 milliárd forintot kap a magyar adófizetők pénzéből az Opus Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinchez, a világ 2057. leggazdagabb emberéhez kötődő Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság. Az adatok szerint ebből a pénzből intelligens gyártó és innovációs központot kell létrehozni a hatékonyság és versenyképesség növelése érdekében.

De nem is lenne igazán magyar közélet a magyar közélet, ha a felcsúti gázszerelő nem kapna még egy „kis reszlit” is Orbánéktól: az ugyancsak az ő tulajdonában levő ZÁÉV hatékonyságnövelés támogatása címszóval még 392 millió forintért tarthatja a markát.

Nemcsak Leisztinger Tamás, hanem egy másik ismert baloldali milliárdos, Dunai György is részesül a Fidesz révén a magyar adófizetők pénzéből. Cége, az EuroAszfalt Kft., mely egyébként a Mészáros és Mészáros Kft.-vel karöltve sorra nyeri a szennyvízhálózat felújítására kiírt (uniós pénzből támogatott) közbeszerzéseket, 63,6 millió forintot kap békésszentandrási gépparkja fejlesztésére.

297 millió forintot nyert Ipar 4.0 megoldások bevezetése, forgácsolási kapacitásbővítése és felületkezelési portfólió növelése címen a VT Metal Kft., mely a Videoton Holding Zrt. egyik tulajdonosán, az SGH Kft.-n keresztül a fideszes Magyar Hírlap tulajdonosának, Széles Gábornak a cége.

Paár Attilának, Tiborcz István egyik üzletfelének építési közbeszerzéseken rendszeresen nyertes cége, a West Hungária Bau Kft. (WHB) 905 millió forintban részesül kapacitásbővítés és telephely kialakítása címén. A tájékoztató anyag szerint Győrött és Pakson lesz ezeknek a megvalósítása, a WHB-nak pedig épp Paks 2 leendő helyszíne mellett, a 4703/60. helyrajzi szám alatt van fióktelepe 2016 novembere óta.

Mindegyiküket túlszárnyalja azonban Orbán kedvenc focicsapata tulajdonosának cége, a Market International Zrt. Garancsi István, akit szintén nem kell sajnálni, ha közbeszerzésekről van szó, vasbetonelem-előregyártó és betonacél-megmunkáló üzem kialakítására kap több mint 2,6 milliárd forintot.