Közpénzt a FIFA-nak is?

Nemzetközi sportszövetségeket költöztetnének Magyarországra.

Bánki kifejtette, hogy már működő és új alapítású nemzetközi sportszövetségeket is szívesen látnának Magyarországon, ennek kapcsán, a kalandorok elkerülése miatt egyeztettek a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, mely 35 sportszövetséget tömörít.

Az elképzelés, hogy az esetlegesen budapesti székhelyet választó szervezeteknek köszönhetően még több nemzetközi versenyt rendezhetünk, ami a turizmus fejlődését, sportdiplomáciai lehetőségeket és sportági erősödést hozna magával. A kormány Párizs és London mellett Budapestet tenné Európa sportfővárosává.

Szabó Szabolcs ellenzéki országgyűlési képviselő kérdésére válaszolva Bánki elmondta, hogy egyelőre nem tud mondani olyan szövetséget, amely potenciálisan Magyarországra költözhet, mert konkrét megkeresések még nem történtek. A NOB égisze alatt működő szervezetek közül 2-3 három esetében jöhet szóba új székhely, de ez nem azt jelenti, hogy Budapest a célpontjuk.

Bánki végül azt is hozzátette, hogy valamilyen adókedvezményre vagy adótámogatási rendszerre is szükség lehet, jelenleg vizsgálják, hogy külföldi városokban ez hogyan működik, valamint egyelőre nem aktuális a kérdés ezen része, de a kormánnyal történő későbbi tárgyalásoknak témája lehet ez is. A törvénymódosító azonban lehetőséget ad arra, hogy az elfogadást követően a nemzetközi sportszövetség közvetlenül is részesíthető legyen állami támogatásban.

A bizottsági tagok egyhangúlag megszavazták a tárgysorozatba vételt.

Reális?

Budapesti székhellyel jelenleg egyetlen ilyen szervezet működik, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség. A téma egy szakértője háttérbeszélgetésünk során kifejtette, hogy nemzetközi sportszövetségek valószínűleg nem fognak ide költözni, maximum kontinentális szövetségek Magyarországra hozatalának lehet realitása.

A módosítóban szakmaitlanság is felfedezhető, ugyanis a nemzetközi sportszövetség fogalmát nem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozza meg. Általánosan elfogadott, hogy a Nemzetközi Spotszövetségek Általános Szövetségében (GAIFS) betöltött tagság adja meg a nemzetközi szövetségi rangot az adott sportágnak. A benyújtott törvénymódosítás például olyan sportágaktól vonná meg a magyar jog szerint a nemzetközi rangot, mint a testépítés, az aikido vagy a ju-jitsu. Egyetlen célja lehet a módosításnak: egy későbbi olimpiarendezési pályázathoz való felkészülésnek a folyamatába illeszkedhet ez a javaslat. Erről azonban illene megkérdezni a budapestieket.

(Fotó: Illyés Tibor / MTI)