Marad a magasabb tranzakciós illeték

Marad a magasabb tranzakciós illeték

Az indoklás szerint kell a pénz a családvédelmi akciótervre.

Úgy tűnik, mégsem lesz „átalánydíjas”, évi 800 forint a lakossági átutalások után fizetendő tranzakciós illeték. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága által benyújtott módosító indítvány ugyanis kivenné a javaslatból a kormány kezdeményezését.

Egy bizottsági módosító indítvány mégsem csökkentené az átutalások után fizetendő tranzakciós illetéket – vette észre az mfor.hu. A Bánki Erik fideszes képviselő vezette Gazdasági Bizottság által benyújtott előterjesztés azt jelenti, hogy

a lakossági átutalások 20 ezer forintig mentesek maradnak a pénzügyi tranzakciós illeték alól, efölött azonban továbbra is 0,3 százalék a teher mértéke.

Az eredeti indítvány szerint 20 ezer forint alatt maradt volna a mentesség, míg amennyiben egyetlen átutalás is meghaladta volna ezt az összeget, úgy – a 20 ezer forintnál magasabb átutalások számától függetlenül – egyszeri 800 forint lett volna az adó.

Az adócsökkentés elhalasztásának indokaként a bizottság ezt írta:

A Kormány idei munkája a családvédelmi intézkedésekre és a demográfiai programra fókuszál, amelyek kiemelt prioritást élveznek költségvetési szempontból is. A rendelkezésre álló költségvetési forrásokat a családvédelmi intézkedések megvalósítására kell összpontosítani, következésképpen az egyéb módosítások költségvetési hatását részletesen kell vizsgálni. A törvényjavaslat szerinti módosítás hatása nem illeszkedik a fenti célokhoz és kedvezőtlenül érintheti a Kormány által meghatározott prioritások megvalósítását.

Az mfor.hu ismerteti: az első két hónapban 45,5 milliárd forint folyt be a büdzsébe tranzakciós illetékből. Tavaly – az előzetes számok szerint – 233,2 milliárd volt az ebből származó bevétel, míg az idei évre elfogadott költségvetési törvény szerint 228,1 milliárd forintra számít a kabinet. A családvédelmi akcióterv idén 75, jövőre 150 milliárd forint forrást igényel.

A gazdasági szakportál számításai szerint havi 42 ezer forint illetékköteles, azaz 20 ezer forintot meghaladó utalás felett a 800 forintos fix tranzakciós illeték már megtakarítást jelentene, illetve jelentett volna a számlatulajdonosoknak.