Ma 80 éves Batman, a legemberibb szuperhős

Ma 80 éves Batman, a legemberibb szuperhős

1939. március 30-án, a Detective Comics 27. számában tűnt fel először Batman, a denevérember. A képregények aranykorában Supermant követte, egy olyan világban, ahol bárki lehetett detektív, de már jelen voltak a természetfeletti képességekkel megáldott szuperhősök is.

Batman a két világ határán működött, mint ahogy egyszerre volt sötét lovag és a bűn kérlelhetetlen üldözője is Gotham Cityben.

Batmant Bob Kane rajzoló és Bill Finger író alkotta meg 8 évtizeddel ezelőtt - a legenda szerint egyetlen hétvége alatt. A koncepció az volt, hogy a hős ember legyen, emberfeletti képességek nélkül, maximum átlag feletti fizikummal. Ma már talán kicsit mulatságosnak hat, de Batman sok mindent örökölt Zorró figurájától. Többek között a maszkos igazságosztó ötletét, illetve a kettős személyiséget, amelynek a civil karaktere egy gazdag, (akár) élvhajhász, playboy-szerű férfi.

Szintén meglepő lehet, hogy Bat-Man kinézetre először inkább hasonlított a kriptonira, mint a ma ismert denevéremberre: Kane első vázlataiban vöröses harisnyát és csizmát, valamint a velencei karneválokra jellemző (dominó) maszkot viselt, a hátán pedig feszes szárnyak voltak. Finger javasolta, hogy a szárny helyett köpenyt kapjon a figura, maszk helyett csuklyát viseljen, denevérfülekkel, a kezén legyen kesztyű legyen és a fekete-vörös helyett kék-fekete-szürkében pompázzon.

Érdekes adalék még Bruce Wayne nevének eredete. A Bruce keresztnév Robert Brucetól származik, a skót hazafi az, aki Mel Gibson filmeposzában, A rettenthetetlenben elárulja William Wallace-t (persze, az életben menő arc volt, 1306-tól skót király, 1314-ben megveri az angolokat, 1328-tól pedig biztosítja a skót függetlenséget I. Róbert néven). A Wayne vezetéknevet pedig Anthony "Mad" Wayne tábornoktól kölcsönözték, ő is angolokat irtott, de az amerikai függetlenségi háborúban - a katonai zsákmányszerzései és a tüzes természete miatt kapta meg a Mad/Őrült becenevet.

Midenesetre, Batman azóta a popkultúra része, s nemcsak a képregények világában, de egész estés animációs filmekben, sorozatokban, tévésorozatokban és persze mozifilmekben is találkozhatunk vele, valamint ellenségeivel és barátaival.

Egy kis múltidéző: Batman mozis debütálása - zene: Danny Elfman (1989)

S ha ennyi személyes megjegyzést megenged az ünnepelt: Batman a kedvencem, pont azért a vívódásért, amin neki minden egyes nap túl kell esnie.

Batman megütközik Supermannel (2016)

Ebből a szempontból – legalábbis szerintem - pedig Zack Snyder ábrázolása a legtökéletesebb. Bruce Wayne-nek (Ben Affleck), egy kiégett embernek nem csak arra van módja, hogy szembeszálljon egy istennel, Supermannel (Henry Cavill) a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala (2016) című filmben, de le is győzi a legyőzhetetlen lényt. S közben Batman megérteti a halhatatlannal, mit is jelent halandónak lenni:

"Szívd be, ez a félelem! Nem vagy te bátor, az emberek bátrak."

Boldog születésnapot!