A főváros működésének teljes átláthatóságát ígérte Puzsér Róbert

A főváros működésének teljes átláthatóságát ígérte Puzsér Róbert

A korrupcióellenes európai polgári kezdeményezés aláírása előtt.

A Jobbik és az LMP által is támogatott független főpolgármester-jelölt is beállt a korrupcióellenes európai polgári kezdeményezés mögé. Az „Állítsuk meg az EU-s pénzek elcsalását” célja egy minden tagállamra kötelező érvényű antikorrupciós uniós csomag elfogadtatása. Puzsér Róbert az eseményen hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén teljesen átláthatóvá teszi a Fővárosi Önkormányzat működését.

Keresztény Zoltán, a kezdeményezés magyarországi képviselője azt mondta: egy mindenkire kötelező érvényű csomagot javasolnak az Európai Uniónak. Ennek célja, hogy megakadályozza a korrupciót a tagállamokon belül.

„Be kell látnunk, hogy nem minden esetben működik az önkéntes jóhiszeműség, ezért ezt meg kell változtatni. Mert mindig lesznek olyan tagállami vezetők, akik valamilyen megfontolásból nem akarják magukat ennek alávetni.”

Keresztény példaként pont a magyar kormányt hozta fel, amely az EU-n belül egyedüliként saját kötelezettségvállalása ellenére titkolja évek óta az országról készített korrupciós jelentést.

„Ez a kezdeményezés kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy az európai uniós pénzek szétlopásának gátat szabjanak.”

- mondta Puzsér Róbert.

A független főpolgármester-jelölt szerint az elmúlt harminc évben a korrupció minden képzeletet felülmúlt Magyarországon, amely bőven túlszárnyalta a keleti blokk tempóját, ezért írja alá a kezdeményezést.

„Nekünk nem feltétlenül az a tervünk, hogy ezt a lopott pénzt adják vissza, hiszen nincsenek kétségeink afelől, hogy ez a pénz már offshore-ban van (…). Viszont feltett szándékunk, hogy ennek a lopásnak véget vessünk.”

A Jobbik és az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt azt ígérte: megválasztása esetén a Városházán található összes iratot elérhetővé teszi az interneten.

„Terveim között szerepel, hogy a Városháza munkájába korrupcióellenes szervezeteket is bevonok. Nem csak ellenőrző funkcióval, hanem a Városháza mindennapos munkájában való részvételre számítok.”

A Sétáló Budapest nevű programmal kampányoló főpolgármester-jelölt korábban számos alkalommal bírálta ellenfeleit pont a korrupció miatt. Baloldali vetélytársa, Karácsony Gergely zuglói polgármester épp tegnap ismerte el, hogy a Fidesz-MSZP-paktum részeként kötött kerülete olyan parkolási céggel szerződést, amely több száz milliós mínuszt hozott az önkormányzatnak.