Közel 500 milliós adósságtól fulladozik a szombathelyi futball

Közel 500 milliós adósságtól fulladozik a szombathelyi futball

A több száz milliós MLSZ -és TAO-támogatás ellenére a Szombathelyi Haladás közel 500 millió forintos adóssággal küzd.

A múlt heti sajtóhírek alapján kiderült, hogy a labdarúgó első osztály utolsó helyén álló Szombathelyi Haladás közel 500 millió forintos adóssággal küzd. A klub ügyvezető igazgatója azóta elismerte, hogy valóban anyagi problémák hátráltatják a munkát és a fizetések is csúsznak.

Nincs könnyű helyzetben a Szombathelyi Haladás együttese. A Vas megyei gárda jelenleg az NB1 utolsó helyén áll, a - még bennmaradást érő - 10. helyen álló Diósgyőr együttesétől 8 pont hátránnyal lemaradva.

A klub további helyzetét rontja, hogy sajtóinformációk szerint a Rohonci úton többszázmilliós adóssággal küzdenek. A klub ügyvezető igazgatója, Tóth Miklós a klubhonlapon elmondta, hogy

vannak likviditási gondjaink, az elmúlt időszakra várt támogatások, szponzori pénzek egyelőre nem érkeztek meg. A játékosok a márciusban esedékes bérük egy részét kapták meg. Szerdán volt tulajdonosi taggyűlés, ahol a tulajdonosok a folytatás mellett döntöttek, és kijelentették, megtesznek mindent, hogy megoldják a helyzetet

– fogalmazott Tóth.

2015-ben a szombathelyi önkormányzat átadta a többségi tulajdont a HALLMILL Kft. (ügyvezető: Illés Béla) számára, míg a városnak maradt 10,2 százalék. Azonban a probléma az volt, hogy az új többségi tulajdonos soha nem rendelkezett akkora összeggel, hogy fenntudja tartani az egyesületet egyedül, még a több száz milliós TAO-támogatás ellenére sem.

Az önkormányzat egyébiránt évi 50 millió forinttal támogatja az egyesületet, ezen felül pedig, a 2017-ben 16 milliárd forintért épített (eredetileg 9 milliárd ft lett volna) szombathelyi aréna fenntartási költségeiben is segédkezik, mivel a klub ezt nem képes – az alacsony nézőszám miatt is - egyedülállóan finanszírozni.

A klub korábbi játékosa és csapatkapitánya, Balassa Péter jelenleg a helyi önkormányzatban a Jobbik önkormányzati képviselője. A politikus az Alfahír megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a múlt heti közgyűlésen javaslatot tett arra, hogy április végén – mivel az önkormányzat még mindig tulajdonos a labdarúgó Kft-ben – legyen egy teljes körű beszámoló a klub jelenlegi gazdasági helyzetéről és adósságáról.

Az adósság azért is komoly probléma, mert közeledik a jövő évi klublicencek leadási ideje. A jelenlegi szabályok szerint lejárt tartozás esetén az MLSZ nem ad indulási jogot.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint a jelenlegi finanszírozási rendszer pontosan úgy lett kialakítva, hogy az egyesületek ne kerülhessenek ilyen helyzetbe. Hozzátette, hogy az elmúlt években nem is volt példa arra, hogy financiális problémákkal küzdött volna egy NB1-es csapat.

Ha a Haladás nem kap licencet és marad kieső helyen, akkor jövőre nem az NB2-ben, hanem a megyei bajnokságban indulhat az idén 100 éves klub.

A Haladás tekintetében mindig jól értesült Rangadó.hu szerint a klub vezetősége fontolgatja az egyesület eladását. Állítólag 800 millió forintot kérnek a Vas megyei csapatért.

A helyiek természetesen fel vannak háborodva. Az utóbbi években a klub több száz millió forintnyi TAO-támogatást vett fel az akadémia fejlesztéséhez. Ezzel szemben az utóbbi időkben főként harmincas éveihez közel járó légiósokat igazoltak. A télen ráadásul eladták Kovács Lórántot és a saját nevelésű 22 esztendős Rácz Barnabást is Újpestre.

Ugyanakkor, mióta a fizetések csúsznak az együttesnél, négy mérkőzésen három győzelmet arattak. Szombaton pedig éppen a kiesés ellen menekülő Diósgyőr ellen folytathatják a menetelést.