"Orbán Viktornak komoly problémái vannak az illiberális demokráciának nevezett rendszerével"

fukuyama

A spanyol El País napilapnak adott interjújában a híres amerikai filozófus és politikai gondolkodó Francis Fukuyama ismét kritikával illette Orbán Viktort és rendszerét.

„Orbán Viktornak komoly problémái vannak az illiberális demokráciának nevezett rendszerével”

-emeli ki lapszemléjében a hvg. A kultikussá vált, A történelem vége és az utolsó ember (eredeti angol nyelvű címén The End of History and the Last Man) című könyv szerzőjét azonban nem lepi meg az a populista jobbra tolódás, amely felé Lengyelország és Magyarország halad. Elmondása szerint sokkal inkább megdöbbentő számára Amerika, a brexit és az Egyesült Királyság helyzete.

1992-es könyvében, amelyben a kommunista rezsimek összeomlását követően azt állította, hogy a történelmi haladás mint ideológiák közti harc tulajdonképpen véget ért, és a hidegháború időszaka, a berlini fal lebontása után a világban a liberális demokrácia uralmának kora következik, a politika és gazdasági liberalizmus elkerülhetetlen győzelmével, két kockázatot is említ. Az egyik a vallási szembenállások, a másik pedig a nacionalizmus, ami napjainkban ismét erősödni látszik.

Ennek ellenére Fukuyama továbbra is úgy gondolja, hogy a liberális demokráciának nincs globális alternatívája, nem hiszi ugyanis, hogy

„emberek tömegei akarnak olyan rezsimek alatt élni, mint ami Kínában van.”

Az elismert filozófus nem először kritizálja a magyar miniszterelnököt. Első ízben 2012-ben szólalt fel az Orbán-kormány ellen, mikor az új alkotmány elfogadása révén megállapította, hogy a NER-ben gyengül a végrehajtó feletti ellenőrzés, valamint a fékek és ellensúlyok rendszere. Egy évvel később azt mondta, csalódás, hogy a rendszerváltáskor még reménykeltő Magyarország oda jutott, ahol most van. A Fidesz tavalyi győzelmét pedig azzal kommentálta, hogy

"Az EU-nak rá kell ébrednie, hogy mi történik Magyarországon."

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita

Friss