Orbán sajtófőnöke: a kormány nem kívánja kommentálni Strache lemondását

Orbán és Strache
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Index rákérdezett, hogy a kormánynak mi az álláspontja a Strache-ügyről és arról, hogy a lemondásra kényszerült szabadságpárti osztrák alkancellár a botrányt kiváltó videón többször is a magyar miniszterelnök nevét emlegette, és kijelentette, olyan médiakörnyezetet szeretne kiépíteni, mint Orbán Viktoré.

„Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem”

- ezt válaszolta az Index megkeresésére Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke.

Heinz-Christian Strache éppen nemrégiben tett látogatást Orbán Viktornál Budapesten. Az osztrák alkancellár botránya és lemondása kényelmetlenné teszi a Fidesz barátságát az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), sőt, a populisták új európai szövetségének is léket jelenthet, ami az Európai Néppártban elszigetelődő Orbán Viktornak még komoly fejtörést okozhat.

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak orosz oligarchának valló nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.
 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

A miniszterelnök már elfelejtette a kis "kopogtatóit".