Bedöntötte az osztrák kormányt a Strache-botrány: előrehozott választás lesz Ausztriában

Bedöntötte az osztrák kormányt a Strache-botrány: előrehozott választás lesz Ausztriában

Bejelentette a kormánykoalíció felbontását és mielőbbi új választások kiírását javasolta Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat esti sajtótájékoztatóján.

„Betelt a pohár”

- fogalmazott az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Kurz, hozzátéve, nem érzi úgy, hogy a Szabadságpárt hajlandó lenne megváltozni.

Az FPÖ árt a kormány reformterveinek, és árt az ország tekintélyének is

- mondta a kancellár.

Sebastian Kurz leszögezte: tovább akar dolgozni Ausztriáért, és ezt a lakosság többségének támogatásával szeretné tenni, de ehhez jelenleg hiányoznak a partnerek.

„Úgy gondolom, most ez senkivel nem lehetséges”

 - mondta.

Az APA osztrák hírügynökség szombat délután már jelezte: lényegében biztos, hogy Ausztriában előrehozott választásokat fognak tartani a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache alkancellár és szabadságpárti (FPÖ) elnök lemondása nyomán.

Az idézett források szerint az FPÖ a Sebastian Kurz kancellár vezette Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott koalíció fennmaradásának feltételéül ragaszkodott ahhoz, hogy megőrizhesse az általa kulcsfontosságúnak tartott belügyminiszteri tárcát, s nem hajlandó Herbert Kickl belügyminisztert „feláldozni” – írta az MTI az APA hírügynökségre hivatkozva.

Információk szerint Sebastian Kurz kancellár ezt elutasítja. Az Osztrák Néppártot vezető Kurz állítólag jelenleg azt fontolgatja, hogy az előrehozott választásokat miként kommunikálja.

Szombat délután több ezer tüntető gyűlt össze az osztrák kancellária előtti Ballhausplatzon, hogy a koalíció felmondását, illetve Sebastian Kurz kancellár lemondását és új választások kiírását követeljék.

Az emberek plakátokkal, táblákkal, transzparensekkel érkeztek, többen új választásokat követeltek. A megmozduláshoz ellenzéki pártok vezetői is csatlakoztak, köztük az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) európai parlamenti listavezetője, Andreas Schieder, valamint a zöld párt (Die Grünen) szóvivője és európai parlamenti csúcsjelöltje, Werner Kögler.

Osztrák államfő: az előrehozott választás az egyetlen mód a bizalom helyreállítására

Szombat este Alexander Van der Bellen osztrák államfő szintén kijelentette: előrehozott választást kell tartani Ausztriában, mert ez az egyetlen módja annak, hogy helyreállítsák az emberek közintézményekbe vetett bizalmát.

Van der Bellen elmondta: megvitatta a kérdést Sebastian Kurz kancellárral, és vasárnap fogják megbeszélni a következő lépéseket.