Ferenc pápát „tisztelet és megbecsülés illeti”

Ferenc pápát „tisztelet és megbecsülés illeti”

A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is - mondta Ferenc pápa szombaton homíliájában a Csíksomlyón több tízezer hívő előtt bemutatott szentmiséjén.

"...ne hagyjuk, hogy azok a hangok és sebek, amelyek az elkülönülést táplálják, megfosszanak a testvériség érzésétől"

- hangoztatta a katolikus egyházfő, felidézve, hogy Szűz Mária mindnyájunknál "közbenjárt" azért, hogy így legyen.

A pápa szerint a zarándokok azért mennek Csíksomlyóra, hogy egymásban valódi testvérekre leljenek. Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést arra, hogy "járjunk együtt az úton, és kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket, bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében". Hangsúlyozta, hogy zarándokolni azt jelenti, elszakadunk a bizonyosságainktól és a kényelmünktől, egyben kihívás számunkra, hogy felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét, és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, találkozástól és segítségnyújtástól.

A katolikus egyházfő arra buzdította a hívőket, hogy a zarándoklat során ne a múltat kutassák, hanem inkább azt, ami elodázhatatlanul vár rájuk. Arra biztatta a jelenlevőket, imádkozzanak közösen a Szűz Anyához, hogy tanítsa meg őket "összevarrni a jövőt", és ne feledjék, s ne tagadják a múlt összetett és szomorú eseményeit, de ez nem gördíthet akadályt a testvéri együttélés elé, nem adhat rá ürügyet.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök nem ment el Erdélybe, a magyar államot Áder János elnök és Semjén Zsolt kormányfő-helyettes képviseli.

Kint volt Bana Tibor, a Jobbik alelnöke is, aki Facebook-posztja szerint reformátusként is fontosnak tartotta a csíksomlyói pápai misén való részvételt, mert

„Ferenc pápát a magyarországi szélsőjobboldali gyűlölködők és a román soviniszták is támadják”,

de a jobbikos politikus szerint „embertársainkhoz szeretettel kell viszonyulnunk, hiszen Krisztus tanítása is az volt, hogy ’szeresd felebarátodat, mint tenmagadat’”. Bana Tibor szerint Ferenc pápa munkássága is erre épül, amiért tisztelet és megbecsülés illeti őt.

A katolikus egyházfő csíksomlyói vizitje történelminek számít, hiszen pápa most első ízben látogatott Erdélybe. Ferenc pápa Csíksomlyóról Jászvásárra a moldvai, zömében román anyanyelvű katolikusokhoz utazik, ahol szombat délután fiatalokkal és családokkal találkozik.