Trump letette a voksát Boris Johnson mellett

Trump letette a voksát Boris Johnson mellett

Boris Johnson volt brit külügyminiszter kitűnő vezetője lenne a kormányzó brit Konzervatív Pártnak

- jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a The Sun című brit lapnak nyilatkozva.

Egyúttal kifejtette azt a véleményét is, hogy Theresa May távozó brit miniszterelnök minden kezdeményezést az Európai Uniónak engedett át a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről folytatott tárgyalásokon.

Az amerikai elnök hétfőn kezdődő háromnapos nagy-britanniai látogatása kapcsán nyilatkozott a konzervatív, erősen EU-szkeptikus irányzatú brit lapnak. Az interjúban nevek említése nélkül elmondta, hogy több utódjelölt is kérte a támogatását, azonban szerinte Boris Johnson a frontembere a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának és nagyszerű munkát végezne Theresa May utódjaként, akinek élesen bírálta a Brexit-tárgyalási stratégiáját.

"Úgy nagyon nehéz játszani, hogy minden előny az egyik félnél van"

- fogalmazott Trump a szombaton megjelent interjúban, utalva arra, hogy szerinte a távozó brit kormányfő "minden kártyát az EU-nak osztott le", és ezzel olyan helyzetet teremtett, amelyben az Európai Uniónak "semmiféle vesztenivalója nem volt".

Az interjúhoz fűzött kommentárjában még a The Sun is elismerte, hogy Trump e kijelentéseivel komoly protokollsértést követett el.

Theresa May múlt pénteken jelentette be, hogy június 7-én távozik a Konzervatív Párt éléről, miután a londoni alsóház háromszor is elutasította a Brexit feltételrendszerét rögzítő, az EU-val novemberben elért megállapodás ratifikációját. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód július végére várható megválasztásáig May ellátja még a kormányfői feladatokat.

Szombatig tizenketten jelezték, hogy indulnak a hivatalosan június 10-én kezdődő utódválasztási versengésben. A londoni fogadóirodák Boris Johnsont tartják a legesélyesebb jelöltnek, és az előzetes felmérések is azt jelzik, hogy a Konzervatív Párt tagsága körében Johnson a legnépszerűbb jelölt.

Az utódválasztási folyamat első szakaszában az alsóházi konzervatív frakció többfordulós szavazássorozattal két lehetséges jelöltre szűkíti az indulók listáját, egy-egy jelöltet kiejtve minden egyes fordulóban.

Ha az utolsó forduló után versenyben maradt két jelölt egyike sem lép vissza, a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg közülük postai szavazással a párt új vezetőjét, aki egyben Nagy-Britannia következő miniszterelnöke is lesz.