Magyarellenes román politikus által vezetett frakcióban fognak ülni a Momentum EP-képviselői?

Dan Ciolos

Jó eséllyel román frakcióvezetője lehet Emmnauel Macron európai parlamenti frakciójának, amelyben a Momentum két képviselője is helyet foglal – méghozzá olyan, aki nem igazán szívleli a magyarokat – írja a Politico értesülésére hivatkozva az Azonnali

Az Újítsuk Meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt képviselőcsoport a francia elnök pártjából, a korábbi  liberális ALDE-ból és a román korrupióellenes-progresszív USR-Plus szövetségből tevődik össze. Utóbbi EP listavezetője, Dacian Cioloș könnyen bemasírozhat az új frakció élére is. Természetesen nem ő lett volna az esélyes, de miután a macronisták és az ALDE alaposan összekülönböztek, így a Politico szerint nevető harmadikként simán befuthat az ötven éves román politikus, aki hétfőn jelentette be, hogy sorompóba áll a pozícióért.

Az USR-Plus az erdélyi magyarság irányába talán a legkevésbé ellenséges román párt, idén magyarul is kampányoltak, saz összes többi politikai erő hallgatása közepette egyedül ők ítélték el az úzvölgyi temetőgyalázást.

De nem is Romániáról lenne szó, ha nem lenne köztük legalább egy magyargyűlölő. Ő pedig nem más, mint Dacian Cioloș. 

Politikai pályafutását egyetemistaként a 1990-es marosvásárhelyi pogrom kirobbantásában kulcsszerepet játszó Vatra Românească-ban kezdte, a szervezet ifjúsági tagozatának kolozsvári alelnöke volt. nem sokkal később a kilencvenes évek legendás magyarfalójának, Gheorghe Funarnak a helyi polgármesteri adminisztrációjában helyezkedett el. Hogy a soviniszta politikus által vezetett önkormányzatba nem csak a szakmai elkötelezettség vezette, azt jól mutatja, hogy ezidőtájt

a szélsőjobboldali Román Nemzeti Egységpárt ifjúsági szervezetének is elnöke volt. 

Persze az ember fiatalon sokféle ideológiai csapongáson mehet keresztül, s gondolhatnánk, hogy a 2015-2017 között egyszer már szakértői kormányfői posztot is betöltött, manapság pedig progresszív-liberális színekben politizáló Cioloș már régen maga mögött hagyta a sovinizmust. De sajnos nem lenne igazunk. 

Tavaly decemberben ugyanis, amikor az RMDSZ a nemzetiségeknek önrendelkezést ígérő Gyulafehérvári Nyilatkozat századik évfordulóján autonómia-tervezetet nyújtott be a bukaresti parlamentben, ő övé volt a nemzetmentő hisztériakórus egyik legöblösebb hangja

Cioloș akkor

"etnikai enklávék" kialakításának szándékával vádolta meg a magyar pártot,

nem felejtve el megemlíteni azt az (egyébként javarészt valótlan) uszító román politikai mítoszt sem, mely szerint "a magyar többségű megyék több pénzt kapnak az államkasszából, mint amennyivel hozzájárulnak ahhoz"

A Momentumot megkerestük azzal a kérdéssel, hogy két EP-képviselőjük várhatóan támogatni fogja-e Dacian Cioloș megválasztását a frakció élére, illetve, ha ő lesz a frakcióvezető, hogyan tudnak a Momentum képviselői hatékonyan fellépni a határon túli magyarság érdekeinek védelmében, amely a párt EP-választási programjának is kiemelt célkitűzései közé tartozik? Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük. 
 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
Az ellenzéki pártok méltán örülhetnek a sikernek, újabb visszaigazolásként értelmezve azt a 2022-es felállásra való tekintettel is. Elemzés.

Orbán Viktor: 1992

"Személyesen átélve az eltelt több mint két esztendő szinte minden politikai rezdülését, azt kell mondjam önöknek, hogy ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan kézbe venni. Olyan polgári, liberális kormány, amelyet a felhalmozott feszültségek nem rettentenek vissza az állam további visszaszorításától, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali, etatista gazdaságpolitika."

Orbán Viktor szerint térségünkben egyedül Magyarországon jelenthetnek komoly alternatívát a liberálisok a jelenlegi konzervatív kormányzattal szemben.

Orbán Viktor: 2020

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista."