Ki lesz Theresa May utódja?

Olvasási idő kb 6 perc
GB

Négyen maradtak versenyben a Theresa May helyére pályázó, eredetileg tíz főt számláló mezőnyből. Boris Johnson az eddigi három fordulót toronymagasan nyerte, őt követte legutóbb Jeremy Hunt, Michael Gove, és Sajid Javid. A kör csütörtökön tovább szűkül, Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatójának segítségével mutatjuk be a jelölteket és a potenciális Brexit-forgatókönyveket.

Sajid Javid pont 33 voksot kapott a második fordulóban, ezzel épphogy továbbjutott, szerdára sikerült javítania, de még mindig csak 38 szavazattal áll. Talán logikusabb lenne visszalépnie, ahogy Matt Hancock is tette.

Még visszaléphet. A tory pártban, ha nem is tendencia, de sokszor előfordul, hogy nem a biztos befutónak tűnő jelöltek nyerik a házon belüli választásokat. Javidot sem tartották esélyesnek, mégis bejutott a legjobb négybe, bár azt nem gondolom, hogy innen fordítani tudna.

Rory Stewart volt a szerdai harmadik forduló kiesője, a leginkább EU-párti jelölttől búcsúztunk?

Óvatosan ítélném oda ezt a jelzőt bárkinek is ebből a mezőnyből. Az általa kívánatosnak tartott forgatókönyv ahhoz hasonlít, amit Theresa May is próbált átvinni a parlamenten, tehát a már letárgyalt megegyezést tekintené alapnak. Az öt jelölt közül viszont egyiket sem mondanám különösebben EU-pártinak, bár az kétségtelen, hogy például a már kiesett Dominic Raab, vagy épp Boris Johnson erősebb retorikát enged meg magának az EU-val szemben, mint Stewart. Az alapvetés viszont most az, hogy maradáspárti politikus nem nyerhet.

Sajid Javid - belügyminiszter
Sajid Javid

A képzeletbeli dobogó legalsó fokán láthatjuk Micheal Gove-t.

Gove általában azt feszegeti, hogy vissza kellene ülni a tárgyalóasztalhoz, ezzel akár az október 31-ei, jelenlegi kilépési dátumot is későbbre tolná, de mindenképp szeretné elkerülni az alku nélküli kilépést.

Michael Gove - mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter
Michael Gove

Mit érdemes tudnunk Jeremy Huntról?

Hunt és Sajid Javid kicsit hasonlítanak egymásra. Először azt mondták, hogy nem szeretnének újabb referendumot, majd azt, hogy az előrehozott választást is elkerülnék. Azt is kizárták, hogy október 31. utánra tolják a Brexitet. Az tehát megvan, hogy mit nem szeretnének, azt viszont kevésbé látjuk, hogy mit szeretnének.

Jeremy Hunt - külügyminiszter
Jeremy Hunt

Említette, hogy a toryknál sokszor nem a papírforma érvényesül, aggódhat az eddigi három fordulót simán megnyerő Boris Johnson?

Attól is függ, hogy kik fognak még kiesni, és azok közül kik fogják támogatni Johnson végső ellenfelét. A második fordulóban búcsúzó Dominic Raab már bejelentette, hogy Johnsont támogatja, mert szerinte ő tudja teljesíteni a referendum után vállaltakat. A két jelölt közül a tory párttagok fognak választani, itt már nagyon intenzív lesz a verseny, abszolút elképzelhető olyan forgatókönyv, hogy Boris Johnson alulmarad.

Johnson a no deal Brexittől az egészen mérsékelt kommunikációig felvonultatott már sok mindent, mi az ő valódi álláspontja?

A szavazás korábbi szakaszában határozottabb volt abban a tekintetben, hogy nem zárkózna el az egyezség nélküli kilépéstől. Dominic Raab tervében szerepelt egy olyan megoldás is, hogy a parlament berekesztésével, az ülésezési szünetben kellene kivezetni az országot az EU-ból, alku nélkül. Ez meglehetősen radikális forgatókönyv, ki is esett a versenyből. Több sajtókommentár szerint, Johnson, látva Raab kiesését, óvatosabban kezdett beszélni az alku nélküli opcióról. Talán úgy érzi, hogy Raab elutasításával a radikális szárny hátrébb szorult.

Boris Johnson esetében egyébként teljes a bizonytalanság, ezt a piacokon is lehet érezni, a font az elmúlt napokban idegesen ugrál, ez még rosszabbá is válhat, ahogy Johnson közelebb kerül a miniszterelnöki poszthoz. Az ő verziójában szerepel az is, hogy vissza kellene menni a tárgyalóasztalhoz, ezzel azt az imázst alakíthatná ki magáról, hogy May után ő odamegy Brüsszelbe és az asztalra csap, elérve a szándékait. Azt viszont nem látjuk, hogy emögött milyen stratégia áll, megkockáztatom, hogy London az Európai Uniót semmivel nem fogja tudni meggyőzni arról, hogy a saját elveit újraértékelje és megnyissa a lezárt megállapodást. Ez arra jó lehet Johnsonnak, ha ő lesz a miniszterelnök, hogy felépítsen egy olyan narratívát, mely szerint az EU miatt nincs más lehetőség, csak az alku nélküli Brexit.

Boris Johnson - London korábbi polgármestere, ex-külügyminiszter
Boris Johnson

Különösen október 31. tekintetében, van elég idő arra, hogy lezáruljon ez a folyamat és felálljon az új kormány?

A párt június 22-re készen fog állni arra, hogy két jelöltet terjesszen a 160 ezer párttag elé, akiknek egy hónapjuk lesz a postai szavazásra, tehát ideális esetben július 22-én be is jelentik a győztest. Az új kormány szerintem viszonylag hamar felállhat, bárki lesz a befutó, előre fog tervezni, puhatolózni a kormánytagok felkérését illetően. Október 31. a parlamenti ülésezés miatt lehet problémás, mert például nyáron szünet van. Szeptemberben maximum egy-két konkrét javaslattal fog érkezni az új miniszterelnök a parlamentbe, itt pedig nagyon sanszos lesz, hogy újra benyújtják a May által kialkudott és Londonban háromszor leszavazott dokumentumot.

Az lesz a kérdés, hogy az akkori miniszterelnök mit fog mutatni a képviselőknek. Ha például Boris Johnson azon igyekszik majd, hogy a megállapodás nélküli kilépéssel kapcsolatos előkészületeket megtegye, és azt kommunikálja, hogy megfelelően felkészültek erre is, akkor a képviselők akár meg is gondolhatják magukat. Korábban megszavazták, hogy nem léphetnek ki egyezség nélkül, de ezt nem lehetetlen visszafordítani. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy az EU érdemi tartalmi változásokat enged a May-féle alkuban, tehát az új vezetőnek más retorikával és stratégiával kell megpróbálnia eladni ugyanazt, amit az elődjének nem sikerült. Az Európai Unió maximum a megállapodáshoz csatolt politikai deklarációban fog engedni. Ha viszont Londonban nem fogadják el sem May alkuját, sem a no dealt, akkor már nagyon nehéz lesz elkerülni az előrehozott választást.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss