A fideszes dohánybárók a trafikosok biztonságával nem törődve nyúlnák le az e-cigi piacot

elektromos cigaretta

A dohánytermékek piacának felépítése és működése mutatja meg a Fidesz valódi arcát, és hogy a pénzen kívül semmi sem számít nekik - mondta Szilágyi György, a Jobbik szóvivője mai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki honatya kiemelte, hogy a dolgozók biztonsága azonban már egyáltalán nem fontos a dohányárusítási koncessziót hitbizományként kezelő és osztogató kormánypárti politikusok számára:

"A munkavállalókra rabszolgaként tekintenek, akiknek egy dolga van: kiszolgálni, és megkeresni a pénzt a fideszes nagyuraknak. Miközben munkakörülményeikkel és biztonságukkal nem törődnek."

Elmondta: a Jobbik szerint arra lenne szükség, hogy a dohányboltok ablakait ne legyen kötelező elsötétíteni, így az eladók nagyobb biztonságát is garantálni lehetne, illetve ez arra is lehetőséget adna, hogy ne kizárólag mesterséges fény mellett végezzék a munkájukat.

Szilágyi György

Szilágyi György szerint a jelenlegi formájában arcpirító Lázár János dohányügyi kormánybiztosnak a terület szabályozását átalakító javaslata, amely - mint mondta - csak azt a célt szolgálja, hogy

az elektromos cigaretták piacán is ugyanolyan, több százmilliárdos monopóliumokra tegyenek szert, mint a hagyományos dohányárusítás területén.

Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy a dohányboltokat ellátó cég pályázat nélkül kapta meg ezt a lehetőséget, és félő, hogy az elektromos cigaretták árusítása is hasonló módon fog majd működni. Ezzel pedig szerinte ezt a piacot is a narancsos haveroknak játszanák át.

A jobbikos képviselő emlékeztetett, hogy az elmúlt években több alkalommal került sor trafik-rablásokra, melyek során az elkövetők számára könnyű célpontnak minősültek a lefóliázott ablakok mögött dolgozó eladók.

"Vannak olyan bűnözői körök, amelyek az ablakok lesötétítése miatt dohányboltok kirablására specializálódtak"

- fűzte hozzá.

Hozzátette: a Jobbik módosító indítványt fog benyújtani Lázár János javaslatához, amely nem a fideszes hűbéresek gazdagodását, hanem végre a "rabszolgaként" kezelt dohánybolti dolgozók munkakörülményeinek és biztonságának a javulását fogja szolgálni.

Szilágyi szerint a trafikok lefóliázásának elhagyása visszatartó erővel bírna a bűnözők számára, a fiatalok védelme - amelyre hivatkozva a Fidesz fenntartaná a jelenlegi körülményeket - pedig úgy is megvalósítható lenne, ha az eladókat nem teszik ki közvetlen életveszélynek.

Egyre jobban tejel a dohányüzlet Lázár holdudvarának | Alfahír

Rendületlenül nő a nyeresége az Országos Dohányboltellátó Kft.-nek, amely versenytárs nélkül szerezte meg annak idején a koncessziós jogot, hogy árut szállítson a trafikoknak - írja a 24.hu. Emlékeztetnek: a nagykereskedelmi monopólium egyre többet hoz a konyhára: 2017-ben 3,6 milliárd volt az adózott profit, tavaly már 4,6 milliárd, miközben az árbevétel 46 milliárd forinttal, 598 milliárdra nőtt.