Szétrohadt a német hadsereg az Európai Bizottság leendő elnökének keze alatt

Ursula von der Leyen

Az európai politikai vezetők Emmanuel Macrontól Angela Merkelen át Orbán Viktorig nem győzik hangsúlyozni, milyen remek jelöltet sikerült találni az Európai Bizottság élére. Ha azonban Ursula von der Leyen jelenlegi posztját nézzük, nem tűnik a hatékonyság és alkalmasság mintaképének. 

A EU leendő első embere 2013 óta vezeti a német védelmi tárcát, amely körül rendszeresek a különböző botrányok. A legfrissebb balhé a Bundeswehr által eladott használt számítógépek körül pattant ki. 

Egy bajorországi erdész 2018-ban négy, korábban a hadsereg által használt laptopot vásárolt az állami intézmények leselejtezett felszereléseit kiárusító internetes felületen – írja a Süddeutsche Zeitung cikkére hivatkozva az Azonnali. A férfi a gépen megtalálta a Mars nevű rakétavető komplett használati utasítását.

Ez egy titkos minősítésű dokumentum, amely soha nem kerülhetett volna civilek kezébe.

Szerencsére az erdésznek nem voltak tervei a német haderő tüzérségi eszközeivel, így az esetet jelentette a hatóságoknak. A védelmi minisztérium ezután kétségbeesetten kezdte el visszavásárolni az eladott laptopokat, ám az egyiket eddig még sehol sem sikerült megtalálniuk. Ezen is érzékeny adatok vannak, ám, hogy pontosan milyenek, azt nem részletezték. 

A német törvények értelmében egyébként minden leselejtezett állami számítógép merevlemezét le kell törölni és meg kell semmisíteni. A védelmi minisztérium elismerte, hogy a Bundeswehrnél ezt egy belső hiba miatt elmulasztották. Ugyanakkor igyekeztek azzal bagatellizálni az ügyet, hogy a rakétavető kezelési útmutatójából semmiféle, a Bundeswehrre nézve kritikus információ nem nyerhető ki.

A német lap újságíróinak azonban sikerült az egyik, hadsereg által eladott laptop merevlemezén helyreállítani korábban törölt dokumentumokat, amelyek kifejezetten érzékeny személyes adatokat, fotókat tartalmaztak a Bundeswehr katonáiról és alkalmazottairól. 

Nem ez az első balhé az Európai Bizottság leendő fejének minisztériuma körül. A Politico februárban írta meg, hogy 

a hadrendben álló 68 Tigris harci helikopter kevesebb mint 20 százaléka,  a 136 Eurofighter harci repülő kevesebb mint 30 százaléka  képes egyáltalán felemelkedni a földről.

A német sajtóban és politikában az elmúlt években egyre gyakrabban vetik fel, hogy a Bundeswehr katasztrofális állapotban van, és az ország meretéhez, jelentőségéhez képest nagyon kevés figyelmet fordít védelmi erejére. 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss